Producţia de struguri e net superioară faţa de cea de anul trecut, la fel calitatea, se laudă viticultorii. Datorită vremii favorabile, strugurii sunt mai aromaţi ca în alţi ani. Iar vinul produs în această toamnă va fi unul de calitate.
La podgoria de la Sântimreu, cea mai mare din judeţ, recolta a fost una bogată. „Am obţinut 7-8 tone de struguri la hectar. Nu am vrut să producem mai mult pentru ca strugurii să fie calitativi. Şi concentraţia de zahăr din struguri este una foarte bună de 220-240”, ne-a spus Ur Sigismund jr. proprietarul podgoriei.
Acesta estimează că de pe cele 17 hectare cultivate cu fetească regală, muscat otonel, fetească albă şi merlot, să obţină 95.000 de litri de vin, în condiţiile în care într-un an prost, cum a fost anul trecut s-au obţinut 50.000-60.000 de litri de vin.
Pentru a obţine însă producţii bune este necesar ca via să fie tratată de câte ori este nevoie.„Noi facem de obicei cam nouă tratmente pe an. Este importan ca sa se facă tatament după fiecare ploaie.
Îmbuteliere
„Sunt cerinţe pentru vinul îmbuteliat de aceea ne dorim să face ne face o line proprie de îmbuteliere. Din această recoltă dorim să îmbuteliem. Desfaceare se va face prim magazinele noastre dar şi la baruri şi restaurante daca va fi cerere”, a precizat Ur Sigismund, unicul deţinător de licenţă de fabricaţie de vinuri din Bihor.
Cu 2.059 hectare de vita de vie aflate pe rod, din care 575 hectare viţă nobilă, judeţul Bihor oferă o bună oportunitate extinderii acestei culturi agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!