Vin poliţiştii americani

2Comentarii
ORADEA – James Lopey, directorul Centrului Northern Nevada de Luptă Împotriva Terorismului, Jay Varney, şeful poliţiei oraşului Chowchilla, California, gen. (r) Robert Chadwick de la Corpul Infanteriei Marine al SUA, Don McAlpine (Fresno California= şi Mirel Talpeş, reprezentantul în România al Institutului Pointman Leadership sunt invitaţii de onoare ai Poliţiei bihorene.

Şeful IPJ Bihor, comisar şef Liviu Popa, îi va aduce în faţa ziariştilor pe înalţii oaspeţi de peste Ocean, joi, de la ora 12:30, la Hotelul Dacia Continental, unde va urma seminarul bilateral „Conducerea fundamentată pe principii”.

Între IPJ Bihor şi Institutul Pointman Leadership din Statele Unite ale Americii există un parteneriat strâns.

Dealtfel, comisarul şef Liviu Popa a primit anul trecut o medalie din partea Institutul Pointman Leadership, orima distincţie de acest gen acordată în România.

Mai notăm că şi în octombrie 2006, o delegaţia a Institutului american au mai vizitat poliţiii bihoreni, în cadrul unui program mai amplu, bazat pe reciprocitate, cu scopul de a prezenta instituţiile româneşti de aplicare a legii. Calendarul vizitei s-a întins pe şase judeţe transilvane: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Timiş şi Sălaj. Delegaţia americană a fost compusă din d-nii Robert Vernon (preşedintele Institutului), Gary Brown (partenerul direct, pe bază de reciprocitate al judeţului Bihor), John Foster, Jim Lopey şi Steve McDaniels lectori ai acestui institut. În ziua de 3 octombrie a.c. la Oradea s-a organizat şi desfăşurat seminarul “Rolul şefului de poliţie”, la care au participat şefii formaţiunilor de poliţie, adjuncţii şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, sub manda­tul prefectului judeţului, dl Ilie Bolojan şi al inspectorului şef, dl comisar Liviu Popa.

A doua zi a fost destinată vizitării şi prezentării ge­nerale a I.P.J. Bihor, ocazie cu care oaspeţii americani au apreciat profesionalismul poliţiştilor bihoreni, dar, mai ales, modul deschis de abordare a problematicii specifice, identificând diferenţe şi similitudini în munca de poliţie în cele două state, în special în ceea ce priveşte cadrul legal.

După ce delegaţia partene­rilor americani a părăsit judeţul Bihor, dl Gary Brown (partenerul direct al I.P.J. Bihor) a rămas şi şi-a continuat documentarea profesională la Poliţia municipiului Beiuş, asistând la una dintre întâlnirile periodice de lucru ale inspectorului şef, dl comisar Liviu Popa, cu poliţiştii beiuşeni, fiind încântat de oportunitatea oferită, aceea de a discuta “cu cărţile pe masă” probleme profesionale, de a se cunoaşte şi de a deveni parteneri.

Despre beneficiul acestor dezbateri profesionale ne-a vorbit pe scurt şeful I.P.J. Bihor, dl comisar Liviu Popa, un autentic partizan al promovării, în Poliţia bihoreană, a conceptului de lider: „Pentru noi este fundamentală transformarea şefilor de poliţie în lideri, în oameni care lucrează cu obiective pe termen lung, cu capacitatea de a lua decizii, în condiţiile descentralizării acesteia. Dorim ca acest început să devină o scânteie care să aprindă şi să lumineze mintea şi acţiunea pentru Lege şi Comunitate ale poliţistului în serviciul cetăţeanului…”

Scurtă prezentare

Vă prezentăm în continuare câteva repere biografice ale Pointman Leadership Institute: Pointman Leadership Institute şi-a început activitatea sub numele „Grupul Vernon” în urma cererilor de asistenţă formulate la mijlocul anilor ’90 de către organizaţii din fostul bloc comunist. În acea perioadă, organizaţiile de poliţie din ţările respective erau în plin proces de restructurare şi mo­dernizare, încercând să-şi adapteze structurile şi modul de operare noilor condiţii democratice.

În acest context, una dintre preocupările conducătorilor de poliţie era şi reevaluarea fundamentelor morale ale educaţiei ofiţerilor aflaţi la începutul unui proces de integrare într-un nou mediu socio-profesional caracteristic culturii occidentale.

Seminariile prezentate de „Grupul Vernon” au adus o perspectivă nouă morală şi profesională pentru primii săi cursanţi în Cehia şi Ungaria(1994), focalizîndu-se pe tematici legate de etica actului de conducere. În perioada imediat următoare, seminarii similare au fost prezentate în Rusia, Mongolia, Albania şi China. La cererea organizaţiilor guvernamentale din ţările respective (cu excepţia Albaniei), primele seminarii au fost apoi urmate de alte programe vizând aprofundarea temelor iniţiale.

În anul 1996, o prezentare a seminarului de bază al grupului a fost expusă în cadrul conferinţei Asociaţiei Internaţionale a Conducătorilor de Poliţie. După acest moment, de serviciile grupului au beneficiat, într-un număr mare, de organizaţii de poliţie din America de Nord, dar şi de pe alte continente.

Destinate iniţial conducătorilor din organizaţii de poliţie, seminariile pe această temă au fost prezentate, de asemenea, şi altor organizaţii guvernamentale, unor grupuri de afaceri, grupuri de politicieni şi de conducători din structurile de educaţie. Începând cu anul 1999, activităţile fostului „Grup Vernon” sunt dezvoltate într-o manieră profesională în structurile Institutului Pointman (Pointman Leadership Institute), al cărui fondator este domnul Robert Vernon.

Avându-şi sediul în oraşul Fresno şi baza logistică şi de instruire în munţii Sierra Nevada din nordul Californiei, Institutul Pointman beneficiază de serviciile a peste cincizeci de instructori autorizaţi. Instructorii Pointman sunt persoane cu experienţă de conducere care activează în mod voluntar.

Printre ei sunt ofiţeri de poliţie, militari, psihologi, oameni de afaceri şi educatori din S.U.A., Anglia, Africa de Sud, România şi Germania. Institutul Pointman (Pointman Leadership Institute) este un grup format din conducători de poliţie, oameni de afaceri şi educatori, grup care desfăşoară activităţi de pregătire în domeniul ştiinţei conducerii; programele Institutului Pointman sunt focalizate mai ales pe importanţa calităţilor personale şi a caracterului conducătorilor.

Misiunea Institutului este să contribuie la instruirea persoanelor aflate în posturi de conducere prin seminarii şi consultanţă. Prin aceste activităţi de instruire este scoasă în evidenţă relaţia directă dintre consensul moral şi menţinerea ordinii sociale, dintre fundamentarea acti­vităţii unei organizaţii pe principii valide şi succesul acesteia, cât şi modul în care caracterul conducătorului influenţează performanţele sale profesionale.

Stresul zilnic, uzura intelectuală şi morală sunt pericole care ameninţă randamentul profesional al oricărui conducător, putându-i submina, de asemenea, viaţa personală şi relaţiile de familie. Aceste pericole sunt reale, actuale şi nu pot fi ignorate, dar pot fi depăşite printr-o fundamentare responsabilă şi o educare serioasă a caracterului. Institutul Pointman, prin intermediul instructorilor săi, este pregătit să ofere asistenţă în acest proces.

Experienţa în conducere, cumulată cu o vastă cunoaştere a realităţilor internaţionale completează în mod benefic componenta teoretică a programelor de instruire Pointman.


Cristian Horgos

2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor