Vin reţetele medicale!

ORADEA – Criza de reţete ia mâine sfârşit! Potrivit afirmaţiilor Oanei Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor, topurile de formulare au fost trimise de la Bucureşti la Cluj, şi de acolo au fost direcţionate azi spre Oradea.

Deşi Imprimeria Naţională are mai multe puncte de lucru în ţară, dintre care unul şi la Oradea, doar în capitală se tipăresc astfel de formulare, şi nu şi la Oradea, după cum se credea iniţial. Astfel, pe lângă faptul că Imprimeria Naţională a semnat abia la sfârşitul lunii ianuarie contractul pe 2007 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, generând o criză de reţete în întreaga ţară, bihorenii sunt şi mai dezavantajaţi. Cum ei se află în celălalt colţ al ţării, la ei ajung topurile cu câteva zile mai târziu decât în alte părţi.

Compromisuri
Pentru că mulţi medici au rămas fără formulare, aceştia au fost puşi în situaţia de a-şi refuza pacienţii, neavând pe cele să le prescrie medicamentele. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât acest fapt contravine deontologiei şi eticii medicale, iar momentul de criză a fost unul cum nu se poate mai nepotrivit: la început de lună bolnavii se prezintă la medic pentru prescrierea de medicamente gratuite şi compensate.

„Am fost puşi într-o situaţie jenantă. Nici măcar unchiului meu care îmi este pacient nu i-am răspuns la telefon, ştiind că nu am pe ce să-i prescriu medicamentele. Nu ştiu dacă cineva de la Bucureşti va fi tras la răspundere pentru această harababură”, ne-a mărturisit un medic de familie orădean. Într-o astfel de situaţie s-au aflat şi farmaciştii. În câteva farmacii din teritoriu, mai ales în mediul rural, unde oamenii se cunosc între ei, totul a mers pe bază de încredere.

„Cunoscând foarte bine pacienţii şi ştiind că e vorba de cazuri grave, le-am eliberat medicamentele pe baza unui bilet ştampilat, urmând să ne aducă reţetele când le vor primi”, ne-a declarat o farmacistă.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !