Vin sefii Antidrog din România si Ungaria

2Comentarii
Pâna deunazi, cooperarile româno-maghiare pe probleme de antidrog se axau doar pe combaterea flagelului. De pilda, politistii antidrog bihoreni au colaborat cu ofiterii antidrog maghiari pentru depistarea unor retele transfrontaliere de traficanti.

Astfel, s-a contracarat traficul de cocaina dinspre România spre Ungaria (clanul bihorean Flonta) si s-au anihilat, chiar si recent, retele care aduceau dinspre Ungaria hasis, ecstasy sau LSD.

Din acest an însa, cooperarea bilaterala se extinde si la prevenirea si reducerea efectelor consumului de droguri. De marti si pâna vineri, Hotelul Unirea din Baile Felix va gazdui un simpozion international cu tema „Reducerea cererii de droguri”, care-i va avea ca artizani chiar pe presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestor dr. Pavel Abraham, si pe Coordonatorul National pe Droguri (KEF) din Ungaria, Katalin Felvinczi.

În deschidere se va schita situatia drogurilor din ambele tari si se va prezenta rolul structurilor teritoriale, specifice fiecarei tari (CPECA, KEF), în cadrul comunitatii locale.

Bani UE pentru proiecte

Apoi se va dezbate cooperarea transfrontaliera si parteneriatele subregionale pentru reducerea cererii de droguri, elaborarea unui studiu comun privind consumul de droguri în regiunile transfrontaliere, metodologia de elaborare, avizare si adoptare a Strategiilor Locale Antidrog. În aceasta idee se va urmari cresterea capacitatii actorilor locali de elaborare a strategiilor privind prevenirea, reducerea cererii si tratamentul la nivelul comunitatii, cooperarea cu ONG-urile pentru depunerea de proiecte comune în vederea obtinerii de fonduri UE.

Cu acest prilej, va avea loc si un schimb de experienta si de bune practici privind studiul privind consumul de droguri si voluntariatul în combaterea fenomenului drogurilor, între expertii din cele doua tari. Nu în ultimul rând, se vor aduce în atentie metode de tratament si de harm-reduction (diminuarea efectelor), inclusiv problemele ridicate de utilizarea metadonei ca substitut al heroinei.

Actuala reuniune este prevazuta în Protocolul bilateral de cooperare în materie de prevenire a abuzului de droguri si tratament al drogo-dependentilor, semnat în octombrie 2005 de sefii ANA si KEF.

Cristian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor