Vine Congresul Naţional de Istorie a Presei

Reactualizat la:
Dr. Maria Berényi revine la Universitatea din Oradea
Dr. Maria Berényi revine la Universitatea din Oradea
Universitatea din Oradea şi Revista Familia sunt amfitrionii ediţiei a VIII-a a Congresului.

Asociaţia Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Universitatea din Oradea (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi Facultatea de Litere), organizează, vineri şi sâmbătă, a VIII-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, cu tema «Presa culturală».

Evenimentul dedicat împlinirii a 150 de ani de la apariţia revistei culturale „Familia” din Oradea. La manifestare participă universitari, cercetători, doctoranzi, jurnalişti, alţi specialişti din România, Republica Moldova, Ungaria şi Franţa.

Şi academicianul Edroiu

Conferinţa inaugurală „Presa ca izvor istoric” va fi susţinută în Aula Magna a Universităţii din Oradea de academicianul Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. În acelaşi cadru se va adresa asistenţei şi dr. Maria Berényi, cercetător ştiinţific, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, relevând rolul presei româneşti din Budapesta în viaţa naţional-culturală din Transilvania şi Ungaria secolului al XIX-lea. Cei prezenţi vor fi părtaşi la interpretarea odei lui Iosif Vulcan, compusă de George Enescu (1904), pe versurile lui I.U.Soricu, moment muzical susţinut de studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea. Congresul Naţional de Istorie a Presei va consemna, totodată, înfiinţarea Filialei din Budapesta a Asociaţiei Române de Istorie a Presei.

Dezbaterile din cele cinci secţiuni vor aborda o problematică diversă: repere identitare, evoluţii şi tendinţe din existenţa revistei Familia, micromonografii de reviste culturale, figuri de publicist, presa culturală şi cenzura, fotografia în presa culturală, presa culturală şi internetul, polemici găzduite de revistele culturale, criza de statut a revistelor culturale în perioada postdecembristă, aspecte metodologice privind cercetarea istoriei presei ş.a.m.d. Programul include, de asemenea, expoziţie şi prezentări de carte.

Sâmbătă, Bibliotecii Universităţii va găzdui lucrările Congresului Asociaţiei Române de Istorie a Presei, moment urmat de un pelerinaj la monumentul funerar al lui Iosif Vulcan din Cimitirul Municipal din Oradea şi depunerea unei coroane de flori la bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertăţii, situat lângă Muzeul „Iosif Vulcan”.

O vizită de documentare întreprinsă la Leta Mare (Létavértes, Ungaria), prin bunăvoinţa Asociaţiei Culturale a Românilor şi a administraţiei locale, va întregi programul dens al manifestării. Aici, participanţii vor vizita o expoziţie dedicată lui Iosif Vulcan, vor depune coroane de flori la monumentele funerare ale Victoriei Vulcan, mama ctitorului Familiei, şi ale familiei acestuia (Irinyi), la mormântul teologului, prelatului şi scriitorului Iustin Popfiu, colaborator la prima serie a revistei, precum şi la placa comemorativă dezvelită pe faţada Casei de cultură din Leta Mare, în memoria lui Iosif Vulcan.

Parteneri în realizarea întregului complex de acţiuni au fost: Revista Familia din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Asociaţia Culturală a Românilor din Létavértes (Ungaria).

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) a fost fondată în 2007, cu scopul de a sprijini cercetarea în domeniul istoriei presei. Este o organizaţie care promovează studiile şi cercetările în această arie, coordonând preocupările universitare şi extra-universitare în cadrul menţionat, în vederea favorizării cunoaşterii istoriei presei şi a constituirii unei comunităţi ştiinţifice de specialitate. ARIP editează Revista Română de Istoria Presei şi organizează anual un Congres Naţional de Istorie a Presei, cu participare internatională.

Florin Ardelean

fard0211@yahoo.com0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !