Vine scadenţa la repartitoarele de căldură

16Comentarii
Vine scadenţa la repartitoarele de căldură
ORADEA – Mai puţin de trei luni au rămas până când locatarii din blocuri mai pot să îşi monteze repartitoare de căldură individuale. Specialiştii spun că montarea acestor aparate va aduce importante economii la întreţinere.

Potrivit HG nr. 933/2004, proprietarii de apartamente care nu vor avea instalate aceste aparate vor comite o contravenţie şi vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1000 de lei.
„Cred că mult mai importantă decât obligativitatea de a avea repartitoare de căldură pe fiecare calorifer din apartament este utilitatea acestora”, spune Alin Străuţ, coordonatorul punctului de lucru al uneia dintre cele cinci firme autorizate să efectueze montaje de repartitoare de căldură în Oradea.

Dincolo de faptul că a devenit o obişnuinţă ca oamenii să aştepte până în al 12-lea ceas pentru a se pune în legalitate şi reticenţa la nou, Străuţ consideră că în jurul acestor aparate a circulat o zvonistică extrem de bogată. „Singurele probleme pe care le-am avut cu beneficiarii noştri au fost legate de utilizarea robinetelor termostatice. Este vorba nu de reclamaţii, ci de neînţelegeri în ceea ce priveşte asigurarea confortului termic în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecăruia”, spune specialistul. Cu toate acestea avantajele sunt clare, în opinia interlocutorului. Pe lângă economiile importante care se pot realiza, foarte importantă este delimitarea consumului individual.

Oferte pentru toate buzunarele

Costurile unui asemenea sistem, compus din repartitor şi robinet cu cap termostatic, oscilează la firmele orădene între 90 şi 100 de lei, în acest preţ fiind incluse şi TVA, şi preţul montajului. Ceva mai scumpe sunt sistemele cu transmitere radio, între 120 şi 150 de lei bucata, acestea prezentând avantajul că nu mai necesită deplasarea şi deranjul beneficiarului pentru citire, informaţiile de pe repartitor fiind transmise la anumite intervale orare către un calculator care centralizează costurile.

În aceste condiţii, costurile pentru un apartament variază, în funcţie de numărul caloriferelor, între 300 şi 800 de lei. Fiecare firmă însă propune sisteme foarte avantajoase de rate, iar în cazul asociaţiilor care contractează un număr mai mare de sisteme de repartizare a costurilor se oferă importante reduceri.

Valentin Buda16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor