Vinerea Patimilor, praznic în lume

O lumea întreagă este azi în doliul. Creştinii de pretutindeni comemorează Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, cum mai este numită. Cu toţii ştim că este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, după ce unul din ucenicii săi, Iuda, l-a trădat. Tradiţia spune că în această zi toată lumea ar trebui să ţină post negru.

Astfel, se crede că cine cei care respectă această regulă va rămâne sănătos şi va şti că moare cu trei zile înainte de a se întâmpla aceasta. De asemenea, se spune că e bine ca atunci când te scoli să calci pe o bucăţică de fier, pentru a fi ferut tot anul de lovituri. Un alt obicei spune că cine se scaldă în râu înainte de a răsări Soarele, nu va mai avea probleme cu oasele. În această Sfântă zi, credincioşii se opresc din îndeleltnicirile zilnice.

Noaptea Învierii

Mâine este ultima zi de pregătire a Paştilor. Gospodinele pregătesc cea mai mare parte a bucatelor tradiţionale. Datina spune că mâine se sacrifică mielul, se prepară drobul şi friptura de miel. La miezul nopţii, lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujbă toată lumea stă cu mare evlavie. După ce iau lumină, în unele zone, oamenii merg la cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor. De aceea, culoarea cu care s-au vopsit ouăle de Paşti nu se aruncă, ci se păstrează o săptămână, când se roşesc din nou ouă, se duc la biserică, se slujesc şi apoi se duc afară, la morminte, şi se dau de sufletele celor duşi.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase