Vineri vor veni primele carduri

Deva – Un număr de 424 de hunedoreni şi-au depus cereri de la începutul anului pentru a primi cardul de sănătate ce poate fi utilizat în toate ţările UE pentru urgenţe medicale, a declarat Ovidiu Bîndea, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Numărul celor care au solicitat informaţii este însă de trei ori mai mare. Cardul este trimis asiguratului român la adresa de domiciliu şi este valabil şase luni.

„Acest card oferă posibilitatea primirii de îngrijiri medicale de urgenţă gratuite dacă asiguraţii călătoresc în ţările UE. Este posibil ca acolo pacientul să achite un tarif de urgenţă de 1-1,5 euro cum este în Germania, restul se decontează între Casele Naţionale de Sănătate. Trebuie menţionat faptul că dacă o persoană va fi spitalizată, nu va achita prestaţiile medicale de urgenţă, însă va trebui să plătească zilele de spitalizare, pentru că acestea nu se decontează”, precizează Ovidiu Bîndea. Pentru a solicita cardul de sănătate trebuie completată o cerere-tip, se depune un set de documente şi se achită taxa de 2,166 lei.

Acte necesare

1. elevi până la 14 ani: copie certificat naştere, adeverinţă de la şcoală
2. elevi până la 18 ani: copie carte de identitate, adeverinţă de la şcoală
(elevii peste 16 ani, care lucrează, trebuie să prezinte şi dovada de la firmă că are achitate contribuţiile la sănătate)
3. studenţi până la 26 ani: copie BI/CI, copie carnet de student vizat zi sau adeverinţă de la facultate şi certificat fiscal de la Administraţia Fiscală de domiciliu că nu are venituri
4.şomeri: copie după BI/CI, adeverinţă de la şomaj
5.pensionari: copie CI/BI, copii de pe ultimul cupon şi decizia de pensie
6.liber profesionişti, agricultori: copie după BI/CI, adeverinţă de asigurat de la CJAS Hunedoara
7. angajaţi: copie BI/CI, adeverinţă de la firmă cu data de când este angajat şi copii după ordinele de plată ale contribuţiei la sănătate pe ultimele trei luni.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !