Vinuri controlate de ANPC

Vinuri controlate de ANPC
ORADEA - Apropierea sezonului rece şi a sărbătorilor de iarnă creşte consumul de vinuri. Inspectorii ANPC au desfăşurat în perioada 17.09 – 25.09 un control tematic privind modul de respectare a prevedrilor legale la etichetarea şi comercializarea vinurilor. Sfaturi pentru consumatoriNeconformitati pe piata vinului

A fost verificată o cantitate de 200.000 de litri de vin, comercializat în toată ţara. „Au fost controlaţi 477 operatori economici şi s-au prelevat 78 de eşantioane (VRAC – 19 eşantioane, PET – 29 eşantioane, STICLĂ – 27 eşantioane, TETRA PACK – 3 eşantioane). În urma analizelor de laborator a rezultat că 31 % dintre vinuri nu se încadrau în prevederile legilor în vigoare, în structura 83% vinuri de masă şi 17% vinuri de calitate superioară”, se precizează în comunicatul ANPC.

De asemenea, s-au descoperit două cazuri de falsificare, cazuri care au fost atestate de către Comisia mixta constituită din degustători din cadrul Inspecţiei de stat pentru control tehnic viti-vinicol din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv din cadrul ANPC.

Măsuri şi sancţiuni

Pentru vinurile falsificate, pentru vinurile improprii consumului uman direct şi pentru vinurile care prezentau modificări ale parametrilor organoleptici şi fizico–chimici s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare. Este vorba de circa 8.150 litri, în valoare de 23.200 lei.

În urma controlului s-a decis, de asemenea, oprirea temporară de la comercializare a circa 92.265 litri, vinuri în valoare de 413.500 lei, pentru neinformare completă pe etichetă. S-au aplicat 311 sancţiuni contravenţionale, dintre care 110 avertismente şi 201 amenzi contravenţionale în valoare de 481.800 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Peste 92.000 de litri de vin a fost oprit temporar de la comercializare

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase