Violenţa în şcoli, sub control

Violenţa în şcoli, sub control
Deva – Conflictele din şcoli sunt inevitabile. Chiar dacă, comparativ cu primul semestru al anului trecut delincvenţa în şcolile din judeţ descreşte, nu a dispărut complet.

În şcolile din judeţul Hunedoara, mai ales în licee, astfel de cazuri impun luarea unor măsuri de siguranţă. La nivelul şcolilor generale, pe parcursul anilor, s-au luat diverse măsuri de supraveghere a elevilor şi a intruşilor care îi terorizau prin diverse forme de abuz, majoritatea manifestate prin acte de violenţă.

Au fost angajaţi body-guarzi, care sunt remuneraţi din taxe plătite de părinţii elevilor. Majoritatea şcolilor hunedorene au astfel de paznici.

Fiecare unitate de învăţământ are propriile măsuri de siguranţă, dar raportat la 79000 de elevi câţi sunt în judeţ, delincvenţele au totuşi o anumită frecvenţă. O măsură, care s-a dovedit foarte eficientă, este cea de instalare, în Şcoala „O. Goga”, a unui sistem electronic de supraveghere.

La Şcoala „O. Goga” din Deva funcţionează cu succes sistemul de supraveghere video.

Pentru că elevii şcolii erau perturbaţi de persoane străine mai ales când se aflau în curte, la ora de sport, conducerea unităţii şcolare devene şi comitetul de părinţi al şcolii au decis introducerea unui sistem performant de supraveghere.

Se trecuse şi prin faza cu body-guarzii, dar părinţii au decis că este prea costisitoare şi oarecum ineficientă. Directoarea şcolii, Melania Orosz, susţine că metoda este mai puţin costisitoare.

„Cu toate acestea au existat şi părinţi care nu au fost de acord! Aparatul montat ne-a costat doar 12 milioane de lei vechi. Avem patru camere de luat vederi montate pe cele trei nivele ale clădirii şi în curtea şcolii! Imaginile înregistrate sunt verificate de profesorii de serviciu din fiecare zi! Metoda a avut un impact extraordinar şi rezultate pe măsură! Vom monta, cred că în curând, camere mai multe! Disciplina este cu totul alta acum”.

Şcoala deveană are 370 de elevi. Unii au fost miraţi că în şcoala lor s-au montat camere pentru că nu este considerată o şcoală în care se petrec acte de violenţă. „La început toţi spuneam că suntem ca la închisoare, dar este un lucru foarte bun”, susţine eleva Corina But.

Aceeaşi părere o au şi colegii săi Tudor Stroe şi Andreea Petrea, care au considerat că acest sistem este binevenit şi că elevii sunt mult mai cuminţi ca înainte.

„O.Goga” este prima şcoală generală din Deva care deţine un astfel de sistem de supraveghere, care în curând va fi implementat în cât mai multe unităţi şcolare hunedorene.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase