VIP-uri la vânătoare în coteţ

6Comentarii
VIP-uri la vânătoare în coteţ
ORADEA – Omul de afaceri Ion Ţiriac organizează în acest sfârşit de săptămâna tradiţionala partidă de vânătoare de mistreţi de la Balc. Ion Ţiriac a sosit ieri la Oradea, în jurul orei 16.00, alături de o parte din inviţati. Video

Vânătoarea de mistreţi de la Balc se află la a patra ediţie.

Primii invitaţi la partida de vânătoare de la Balc de anul aceasta au ajuns pe Aeroportul Oradea în jurul orei 15.00, cu o aeronavă de la Bucureşti. Al doilea avion, cu care a venit şi Ţiriac a aterizat după aproximativ o oră. Omul de afaceri a venit însoţit de cinci vânători. Invitaţii au fost aşteptaţi de staff-ul lui Ţiriac. Lista cu invitaţii a rămas secretă, la cererea omului de afaceri. La sosirea pe Aeroport Ion Ţiriac a refuzat să ofere detalii despre partida de vânătoare şi participanţi. „Bă fraţilor sunt puţin mai alb ca anul trecut, în rest nu s-a întâmplat nimic nou. Vânătoarea va fi la fel ca cea de acum un an, acum doi şi acum trei ani şi sper că tot atât de bună ca şi cea de anul viitor. Invitaţii sunt tot aia care-s întotdeauna şi care pot să vină. Pot să vă spun cine nu vine, nu vine Bush şi Putin, în rest toţi care au fost invitaţi vin. Şi nu vine nici Băsescu”, a declarat Ţiriac la sosirea în Oradea.

Potrivit comandantului Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, în total au fost aşteptate şapte avioane, două de la Bucureşti, cinci din străinătate. „Nu ştiu exact numărul invitaţilor, însă undeva între 20 şi 30 de persoane vor ajunge la Oradea cu cele şapte avioane”, a spus Pasc.

Tradiţionala partidă de vânătoare începe în această dimineaţă. Pentru ziua de sâmbătă sunt programate două partide de vânătoare, iar pentru duminică una singură.

La vânătoarea de anul trecut au participat 46 de vânători care au reuşit să doboare peste o sută de mistreţi, mai puţini faţă anii trecuţi. Toţi s-au arătat totuşi mulţumiţi de pradă şi au declarat că partida de vânătoare organizată de Ion Ţiriac este cea mai bună din Europa.

Printre personalităţile prezente anul trecut se numără: Wolgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Siegfried Wolf (preşedintele companiei producătoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (preşedintele consorţiului Itlacementi), Franz Rauch (cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, fost candidat prezidenţial şi lider al Partidului Socialist), Mark Miles (fost preşedinte al Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti). Printre oaspeţii români s-a numărat fostul premier Petre Roman, prinţul Dimitrie Sturdza, oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg, Sandu Georgescu şi Dragoş Dobrescu, Tinu Sebeşanu (directorul general al Howard Johnson Grand Plaza). A mai fost invitat, fără însă a veni la Balc, pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher. După partida de anul trecut câteva sute de kilograme de carne de mistreţ urmau să fie donate de Ion Ţiriac unor aşezăminte sociale pentru orfani şi bătrâni, însă carnea s-a alterat şi nu a mai ajuns la destinaţie. Cu ocazie partidei de vânătoare de anul trecut, directorul AJVPS Bihor, Ioan Silaghi, a precizat că nu există o reastricţie cu privire la cota de recoltă în ţarcuri private, cum este cel deţinut Ion Ţiriac în Bihor. Ioan Silaghi a apreciat însă că ceea ce s-a întâmplat la Balc nu a fost o vânătoare sportivă ci o recoltă de vânat.

„Nu e o vânătoare atunci când vânatul nu are şansa să se apere. Pe de altă parte, vin la noi şi cetăţeni străini care vor să-şi testeze calităţile de vânător căutând sălbăticiunea, nu încolţind-o într-un ţarc. Doar oamenii de afaceri, cu mulţi bani, preferă tirul în ţarcurile de vânătoare. Aceştia nu sunt însă vânători în adevăratul sens al cuvântului ci doar caută ocazii de a încheia afaceri mari.”, a mai spus şeful vânătorilor şi pescarilor sportivi din Bihor.

Prima partidă de vânătoare pe domeniul de la Balc, a fost organizată în anul 2005. Vânătoarea de la Balc a devenit celebră datorită participanţilor şi a stârnit controverse datorită numărului mare de mistreţi împuşcaţi an de an. Printre primii participanţi s-a numărat şi Adrian Năstase, care a împuşcat 23 de mistreţi, stârnind un val de proteste din partea organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Ion Ţiriac a concesionat domeniul de la Balc, unde obişnuia să vină şi Ceauşescu la vânătoare, în anul 2002, pe o perioadă de 49 de ani. Datorită taxei mici pe care o plătea omul de afaceri, în 2005 Ministerul Agriculturii a suspendat contractul şi a organizat o altă licitaţie, la care a mai participat şi filiala Bihor a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Ţiriac a câştigat licitaţia, oferind o taxă anuală de aproape un miliard de lei vechi şi a încheiat un contract de închiriere valabil până în anul 2015.

Georgiana Anghel6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor