Virşli opriţi la porţile UE

1Comentariu
Virşli opriţi la porţile UE
Sălaşu de Jos – Aşa cum era de aşteptat, aderarea la Uniunea Europeană a lovit în plin în producătorii de mezeluri. Şi asta deoarece, pentru a rămâne în joc pe piaţa europeană, trebuie să respecţi noile norme privind fabricarea produselor din carne.

Iar acest lucru presupune costuri de ordinul zecilor şi chiar sutelor de mii de euro. În acest context, la nivelul judeţului Hunedoara, doar doi producători au reuşit să investească pentru a ţine pasul cu normele europene.

Ca o ironie a sorţii, celebrii „virşli de Sălaş” sunt ameninţaţi cu dispariţia de pe piaţă. Cu toate că sunt cunoscuţi în toată ţara pentru calitatea lor, din cei aproximativ 14 producători din Sălaşu, doar doi încearcă din răsputeri să rămână pe piaţă. Restul au pierdut pariul cu integrarea.

Din cei 14 producători de virşli din Sălaşu de Jos, doar doi au depus actele necesare autorizării. Cea mai cunoscută familie din zonă este familia Iovănescu. Aceştia împreună cu familia Stoica încearcă să facă din o marcă europeană. „Avem autorizaţii de funcţionare şi toate avizele necesare pentru a produce virşli. Încercăm însă să facem din acest produs o marcă europeană”, spune Stoica.

Tehnologie veche

Virşlii se fac din carne macră de oaie, dar carnea se prepară doar după ce stă două zile la rece pentru macerare. Carnea se malaxează, se condimentează, după care se introduce în intestine de oaie, apoi virşlii se răsucesc pe mână, pentru a forma perechi. Fiecare pereche se taie, se pune pe bâte de lemn şi se ţine la cuptor timp de două ore. Cuptorul se arde doar cu lemn de fag uscat. Aceasta este o parte din tehnologia preparării virşlilor.

„Este o tehnologie foslosită şi în urmă cu 100 de ani. Cu toate acestea, nu ştiu în ce măsură vom reuşi să obţinem atestat pentru acest produs. Este nevoie de mulţi bani şi de o documentaţie foarte stufoasă”, spune Iovănescu. Bărbatul mai spune că, înainte de aderare, aici, la Sălaşu, veneau oameni din toate colţurile ţării. „Au venit chiar şi cei de la Pleşcoi, celebri pentru cârnaţii lor. Au gustat din virşlii noştri şi au spus că sunt de două ori mai buni decât cârnaţii lor. Ştiu că acuma şi producătorii cârnaţilor de Pleşcoi încearcă să facă din produsul lor o marcă europeană. Dar nu ştiu dacă vor reuşi”, spune Iovănescu.

Tiberiu Stroia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor