Visul simfonic al unei nopţi de vară

De Camelia Busu
Visul simfonic al unei nopţi de vară
Filarmonica orădeană a vrăjit publicul orădean cu un concert în aer liber.

Solistiţiul de vară a fost întâmpinat cu un concert simfonic pe malul Crişului, lângă Parcul Libertăţii. Sute de oameni s-au adunat în cadrul feeric creat cu lumini pentru a asculta programul special realizat pentru acest eveniment, Filarmonica beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi Visit Oradea.

Directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, şi-a exprimat bucuria organizării acestui eveniment în aer liber, care se doreşte a fi repetat în fiecare an, probabil la final de stagiune. De altfel, maestrul florar Marius Sabău a fost cel care a lansat ideea acestui concert în această locaţie, la data solstiţiului de vară.

Maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul permanent la Filarmonicii din Oradea, a început programul cu uvertura „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Aamadeus Mozart şi uvertura „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini. Au urmat lucrările „Povestiri din pădurea vieneză” şi „Tunete şi fulgere” de Johann Strauss, „Kettenbrücken walzer” de Johann Strauss – tatăl, avându-l ca solist la vioară pe concert-maestrul Filarmonicii, Nagy Kálmán.

În a doua parte a programului, Filarmonica a prezentat suita „Visul unei noţi de vară”, de Mendelssohn Bartholdy, transpunerea pe muzică a uneia din cele mai cunoscute şi mai îndrăgite piese ale lui William Shakespeare. Potrivit credinţelor populare, în această noapte, cele două lumi, ale visului şi realităţii se contopesc.

La final, publicul a fost surprins cu o lucrare care nu era prinsă în program, „Marșul lui Radetzky”, un marș compus în anul 1848 de Johann Straus – tatăl în onoarea feldmareșalului Josef Wenzel Radetzky von Radetz, cu ocazia victoriei pe care armata aflată sub comanda acestuia a repurtat-o la Custozza în contra revoluționarilor italieni. Este o lucrare care întotdeauna antrenează publicul şi încheie grandios orice program simfonic.

Aşa cum a spus şi dirijorul Romeo Rîmbu, convingerea muzicienilor şi a organizatorilor este că acea partea publicului care nu a mai fost la un concert simfonic, va avea curajul de acum înainte să intre şi în sala de spectacole, convins fiind că muzica simfonică e frumoasă, ca „visul unei nopţi de vară”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !