Vizer poate veni acasă

11Comentarii
Vizer poate veni acasă
ORADEA – Preşedintele Uniunii Europene de Judo (UEJ), Marius Vizer, susţine, într-o declaraţie de presă transmisă marţi, că a fost scos de sub urmărire penală de autorităţile judiciare austriece, care au infirmat soluţia din dosarul deschis în România de procurorii DNA.

Astfel, omul de sport şi de afaceri de origine bihoreană se poate întoarce la Oradea, acolo unde echipa Judo Club Liberty Oradea câştiga în anul 2.000 Cupa Campionilor Europeni.

         “DNA, în baza diverselor motivaţii şi de fiecare dată diferite una faţă de cealaltă, a condus împotriva mea investigaţii reproşându-mi că aş fi intervenit pentru cineva, pe lângă o autoritate română, privind aplicarea corectă, dar accelerată, a unei proceduri oficiale. Eu am negat o astfel de intervenţie. Deoarece sunt cetăţean austriac, procedura a fost cedată autorităţilor judiciare austriece.

După efectuarea unei proceduri în scopul dovedirii acuzaţiilor, prin intermediul judecătorului abilitat să efectueze cercetarea, s-a dispus în data de 30 martie încetarea procedurii îndreptate împotriva mea – în mod definitiv şi executoriu – deoarece acuzaţiile în cauză s-au dovedit a nu fi întemeiate”, se arată în declaraţia preşedintelui UEJ remisă agenţiei MEDIAFAX.

         “Această chestiune este, drept urmare, pentru mine în mod definitiv rezolvată atât în România, cât şi în Austria, deoarece am fost eliberat de orice bănuială”, a concluzionat Marius Vizer.

         Începând din 2004, Marius Vizer a făcut obiectul unei anchete a procurorilor DNA, alături de fostul director adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Lascău, care, în decembrie 2006, a şi fost trimis în judecată, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

         Potrivit DNA, „din probele administrate de procurori a rezultat că în cursul lunii decembrie 2003, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Lascău a pretins suma de 18.5 miliarde ROL de la directorul unei societăţi comerciale din Oradea, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante  în valoare de aproximativ 185 miliarde ROL, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române S.A”.

         Dosarul lui Lascău, care a deţinut şi funcţia de consilier în Ministerul Finanţelor Publice, a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

         Marius Vizer, în schimb, nu a putut fi audiat de procurorii DNA, fiindcă de la momentul declanşării anchetei n-a mai venit în România. „Învinuitului Vizer Ladislau Marius i s-au adus la cunoştinţă faptele pentru care este cercetat şi încadrarea lor juridică prin intermediul apărătorilor aleşi. Cu toate acestea, învinuitul a refuzat orice fel de comunicare cu procurorii PNA, prevalându-se de calitatea sa de cetăţean austriac şi exprimându-şi neîncrederea în autorităţile judiciare române.

În conformitate cu dispoziţiile legale, procurorii anticorupţie au solicitat autorităţilor Republicii Federale Austria, ca, prin intermediul organelor competente de urmărire penală, să-i fie înmânată o citaţie învinuitului Vizer Ladislau Marius în vederea audierii acestuia, în baza Convenţiei Europene privind Asistenţa Judiciară în Materie Penală adoptată la Strassbourg la data de 20 aprilie 1959”, anunţa DNA, în noiembrie 2004.

         Anul trecut, dosarul lui Vizer a fost transferat în Austria. „Procurorii au dispus disjungerea dosarului în vederea cercetării separate, de către autorităţile judiciare competente din Republica Austria, a învinuitului Vizer Ladislau Marius (cetăţean austriac de origine română, om de afaceri cu interese financiare în România), pentru complicitate la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Disjungerea a fost dispusă având în vedere hotărârea din data de 14 martie 2006 a Tribunalului Bucureşti (rămasă definitivă) prin care s-a admis cererea învinuitului Vizer Ladislau Marius de transfer de proceduri cu privire la comiterea, de către acesta, a infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma complicităţii”, a anunţat, în decembrie 2006, Direcţia Naţională Anticorupţie.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor