Vlad Crosman cu Hrușcă pe scenă în Paris

De Veronica Bursaşiu
Vlad Crosman cu Hrușcă pe scenă în Paris
Concertul a fost organizat de Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale şi Meridionale şi de Casa Românească Europeană.


Concertul lui Ştefan Hruscă a avut loc vineri, 28 noiembrie, la Catedrala Saint Sulpice din Paris. Surpriza serii a fost baritonul orădean Vlad Crosman, care a fost invitat să cânte alături de Ştefan Hruşcă.

„Momentul în care m-a invitat să colind a fost inedit pentru toată lumea pentru că nimeni nu se aştepta. A fost o înţelegere de-a noastră cu puţin înainte să înceapă spectacolul. Nici nu am apucat să repetam. Am cântat a capella colindul «Sus, sus, sus pe lângă lună ».

Ştefan Hruşcă a vorbit tare fumos despre prietenia asta a noastră de atât de mulţi ani şi de momentul acesta inedit în care ne-am reîntâlnit tocmai în Paris ”, ne-a spus Vlad Crosman. La numai 26 de ani, orădeanul este singurul român care lucrează la Centrul de Muzică Barocă de la Versailles. Vlad Crosman face parte din cei 17 cântăreți permanenți ai institutului din Paris, dar face și muncă de cercetare, de redescoperire și punere în valoare a patrimoniului muzical francez din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Vlad Crosman poate fi auzit cântând şi în capela regală și în sala operei regale.
Dar care e povestea acestei prietenii înfiripate la Oradea şi concretizată acum într-un act cultural de înaltă ţinută?

Debut cu „Păpădia”

„Probabil că am mai mărturisit public faptul că acasă, mic fiind, am crescut cu plăcile de vinil cu muzica lui Bach, Vivaldi, Phoenix, Tudor Gheorghe şi Ştefan Hruşcă. ( Uh, ce combinaţie…!!) Muzica uşoară şi colindele lui Ştefan mi-au fost foarte dragi dintotdeauna şi da, recunosc, au fost poate motivul principal pentru care am vrut să cânt. Nu întâmplător am debutat pe o scenă la 9 ani cu melodia «Păpădia » a lui Hruşcă. Apoi am înregistrat un album de…colinde. L-am întâlnit mereu la Oradea, şi mai apoi în studenţie, la Cluj. S-a născut o frumoasă prietenie. Aflând că vine să concerteze la Paris şi nemaivăzându-ne de vreo patru ani, am decis să-i scriu şi să ne revedem aici. De fapt, în sufletul meu, cred că mereu mi-aş fi dorit să cânt cu el. Undeva, cândva, ceva… Nu s-a întâmplat niciodată. Nici la Oradea, nici la Cluj. Dar s-a întâmplat vineri, la Paris. În catedrala St. Sulpice arhiplină, Ștefan m-a invitat să colind alături de el şi să împărtăşim poate cel mai emoţionant şi intens moment muzical al vieţii mele de până acum. Nu-mi amintesc nici cum am început nici cum am terminat. Am fost complet deconectat de la lumea acelui prezent. Pur şi simplu, am cântat. Ştefan a vorbit foarte frumos despre lunga noastră prietenie, drumul lui, drumul meu şi mai ales despre reîntâlnirea noastră în cantec din seara de vineri de la Paris. Bineînteles că şi-a amintit şi de mama care venise cu «pruncul» de mână prima dată… Aş vrea să-l fac părtaş la bucuria mea şi pe domnul Florin Budeu care a fost mereu alături de mine în «întâlnirile » muzicale orădene ”, a spus Vlad Crosman.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !