Vlădescu: Eficienţa angajaţilor de la stat din România este printre cele mai scăzute din Europa

1Comentariu
Vlădescu: Eficienţa angajaţilor de la stat din România este printre cele mai scăzute din Europa
Eficienţa angajaţilor din sectorul public din România este printre cele mai slabe din Europa, în contextul în care 10,2% din produul intern brut (PIB) al României se duce către cheltuieli cu salarizarea bugetarilor, a spus miercuri ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu.

El a precizat că, spre deosebire, Germania cheltuieşte în acest scop 6,9% din PIB.

“În România chetuielile bugetare sunt mult peste eficienţă, mult peste ceea ce ne putem permite”, a spus Vlădescu.

De altfel, potrivit statisticilor Eurostat citate de ministrul Finanţelor, chiar şi Bulgaria cheltuieşte mai puţin din veniturile de la buget pentru salariile angajaţilor din sectorul public, respectiv 9% din PIB.

Vlădescu a mai explicat că în condiţiile unui deficit bugetar al României, limitat la 5,9% din PIB în acest an conform acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi CE, România cheltuieşte “enorm”, ceea ce împiedică dezvoltarea infrastructurii, agriculturii sau a altui domeniu de necesitate.

“Niciodată această ţară nu va putea să crească dacă nu va investi”, a concluzionat Vlădescu.

Potrivit noii scrisori de intenţie din acordul cu FMI, autorităţile române s-au angajat să îngheţe salariile personalului bugetar în acest an, să scadă primele şi să continue reducerea numărului de angajaţi la stat.

“Vom implementa măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor, cu excepţia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB)”, se spune în noua scrisoare de intenţie. Actul a fost adoptat marţi de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.

Sursa : NewsIn1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor