Vlădescu se gândeşte la extinderea impozitării pensiilor

Vlădescu se gândeşte la extinderea impozitării pensiilor
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat într-un interviu acordat money.ro că toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv cele din pensii, ca modalitate de a extinde baza de impozitare şi de a majora ponderea veniturilor bugetare în produsul intern brut (PIB).

În prezent, pensionarii plătesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depăşeşte 1.000 de lei, pensiile sub acest plafon fiind scutite de impozit.

“Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează”, a afirmat Vlădescu, fără a spune explicit dacă se referă la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Pensia minimă plătită de stat este de 350 lei.

Ministrul a explicat că, în prezent, statul român nu impozitează pensia nici la momentul plăţii contribuţiei la sistemul public de pensii de către angajaţi, nici ulterior, la încasarea pensiei de la stat.

“Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB”, a apreciat Vlădescu.

Ministrul vrea o dezbatere publică pe această temă, subliniind că în România există 3 milioane de plătitori de contribuţii la pensii şi 6 milioane de pensionari.

“Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%”, a completat Vlădescu.

Ministrul a subliniat că posibilitatea extinderii impozitării pensiilor trebuie gândită în contextul modernizării întregului sistemul de taxe şi impozite, în sensul creşterii coerenţei acestuia.

În acelaşi sens, el a amintit că sistemul de asigurări de sănătate este în aceeaşi situaţie cu cel de pensii, în condiţiile în care sunt sunt 18 milioane de beneficiari şi doar trei milioane de plătitori de contribuţii.

O altă sursă de venituri la buget ar putea fi sistemul de taxare a proprietăţii. ”Impozitele pe proprietate în România sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc”, a apreciat Vlădescu.

El a repetat şi intenţia de a extinge impozitarea în agricultură şi de a introduce acest sector în circuitul fiscal. “Impozitarea agriculturii: terenul agricol, munca în agricultură, produsul agricol. E o zonă în care în mod cert România este deficitară”, a mai spus ministrul.

Sursa:NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !