„Voltaire” – testat de TBC

ORADEA – Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Oradea împreună cu Administraţia Socială Comunitară Oradea, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Poliţia Municipiului Oradea vor derula împreună programul „Evaluarea riscului îmbolnăvirii cu TB, în rândul populaţiei predispuse, datorită situaţiei sociale precare în care se află”.

Proiectul va fi derulat în perioada noiembrie 2007 – octombrie 2008, activitatea medicală curativă fiind suportată din bugetul CAS Bihor destinat Programului Naţional de Control al TB.

 

Obiective

„Am avut o discuţie în acest sens cu preşedintele comisiei de sănătate din cadrul Consiliului Local Oradea, dr. Foldes Adalbert. I-am adus la cunoştinţă eficienţa acestui program, având în vedere că examinările MRF adică microradiofotografiile, folosite în vederea depistării active a tuberculozei pulmonare, au fost intezise de anul trecut. Astfel, pentru un control mai bun asupra anumitor categorii, am căzut de acord să efectuăm acest proiect”, ne-a declarat Dacian Foncea, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. Astfel, de două ori pe săptămână, marţea şi joia, după orele 14:00, o echipă formată dintr-un medic generalist, un expert local pentru rromi, un asistent medical şi unul social cât şi un reprezentant al Poliţiei Municipiului se vor deplasa în locaţiile din Oradea care se bănuiesc a fi potenţiale focare de infecţie TB. Se va merge în principal acolo unde trăiesc categorii defavorizate de populaţie: în Voltaire, pe Calea Clujului, în căminele de cazare temporară  cât şi în Azilul de Noapte.

Persoanele în cauză vor fi transportate cu o ambulanţă la Dispensarul TBC unde li se vor efectua: un examen clinic general, radiografie pulmonară (la persoanele de peste 18 ani), testare tuberculinică la copiii contactaţi în focar, recoltare spută pentru examen bacteriologic BK microscopie şi cultură.

 

Trataţi gratuit

Persoanele diagnosticate cu TB vor urma un tratament gratuit, tratament care va fi acordat de către Dispensarul TBC. Având în vedere că există cazuri în care mulţi bolnavi renunţă pe parcurs la tratament, deoarece acesta se poate întinde pe durata unui an, punându-şi astfel în pericol propria viaţă, asistenţii sociali ai ASCO şi cei medicali ai Dispensarului TBC îi vor vizita regulat pe pacienţi la domiciliu pentru realizarea unor controale periodice.

 

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, localizată de obicei la nivel pulmonar, putând avea consecinţe fatale dacă tratamentul nu este respectat în mod corespunzător. România se plasează pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa incidenţei bolii, în prezent existând 30.000 de bolnavi, în fiecare zi existând 5-6 decese din această cauză.

Judeţul Bihor are o incidenţă TB scăzută, însă comunitatea din zona Voltaire este cu un număr ridicat de bolnavi – 21 de adulţi care au infectat 56 de copii, în perioada 2006-2007 decedând cinci adulţi bolnavi de TB care nu şi-au respectat tratamentul. Un alt focar de infecţie îl constituie strada Clujului, acolo fiind identificaţi 11 adulţi şi 13 copii bolnavi cu TB.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase