Voluntariatul, promovat în şcoli

De Crina Dobocan
Voluntariatul, promovat în şcoli
Peste 130 de elevi s-au înscris în activităţi de voluntariat, în ultimele 3 luni.


Asociația Caritas Eparhial Oradea a desfășurat activități de promovare a voluntariatului în liceele din Oradea. Acţiunea de promovare a voluntariatului a avut loc în perioada septembrie – noiembrie 2017, în cadrul proiectului „Tineri Voluntari”, co-finanțat de Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

„În România, sectorul ONG oferă tot mai multe posibilități de realizare de activități de voluntariat, însă majoritatea tinerilor nu știu că pot face acest lucru (Conform unui studiu al FDSC, peste 90% din populația activă a României nu s-a implicat niciodată în activități de voluntariat în anul 2016).

De aceea, aportul acestui proiect este important, atât pentru asociația noastră, cât și pentru celelalte ONG-uri din Bihor, din orice domeniu ar fi ele, deoarece le oferă tinerilor un prim contact cu lumea voluntariatului. Acesta poate fi o modalitate foarte bună de dezvoltare armonioasă a tinerilor, venind în completarea programei școlare, prin participarea tinerilor la activități de voluntariat”, a arătat Cristina Todorean, coordonatorul proiectului.

Avantaje

Membrii ONG-ului orădean le-au vorbit tinerilor despre avantajele și beneficiile voluntariatului, despre dezvoltarea lor personală și despre faptul că pot dobândi anumite competențe și abilități prin munca voluntară.

„În fiecare an, generațiile se schimbă, de aceea, acest proiect este extrem de important, pentru a educa noile generații de elevi în ceea ce privește participarea acestora la viața comunității. Un tânăr care a fost voluntar, la un moment dat în viață, va deveni un adult mai bun, mai responsabil și deci, un cetățean de care societatea are nevoie și pe care se poate baza”, a mai arătat Cristina Todorean.

În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, elevii au aflat ce este voluntariatul, cine poate face voluntariat, când şi cum se poate face voluntariat şi nu în ultimul rând de ce să aleagă tinerii de liceu să facă voluntariat.

De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la oferta de voluntariat a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea (la Cantina Socială, la Centrul de zi pentru copii Gabrielle, Colectele de alimente de Paşti şi de Crăciun, voluntariat ca şi clovn-doctor pentru copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, voluntariat pentru acţiunile de fundraising şi pentru promovarea asociaţiei şi a voluntariatului).

În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg să se înscrie la activități de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Eparhial Oradea, peste 130 de elevi au ales să încerce să facă voluntariat.

Campania a ajuns în Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Elevii de liceu și nu numai, au avut posibilitatea de a se înscrie și online prin completarea unui formular.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !