Voluntarii redescoperă Cetatea Oradea

Voluntarii redescoperă Cetatea Oradea
ORADEA – Tinerii străini speră ca prin descoperirile făcute la Cetate, vor încuraja şi orădenii să practice voluntariatul.  Un grup de 18 tineri străini, pasionaţi de istorie şi arheologie se află zilele acestea la Oradea, pentru a lua parte la proiectul „Redescoperă Cetatea Oradea”, iniţiat de Fundaţia Life Tineret.

„Proiectul a fost demarat în luna mai şi durează până în septembrie. Acesta implică participarea la diferite activităţi a mai multor voluntari din 15 ţări europene, în patru tranşe. Săptămâna trecută a sosit cel de-al treilea grup, care va rămâne în Oradea până în data de 26 iulie” declară Marius Hărduţ, directorul executiv al Fundaţiei Life Tineret.


Între teorie şi practică

Voluntarii au învăţat cum să acorde primul ajutor, dar şi noţiuni de limba română, pentru a se putea descurca mai bine.

„Am ales să vin în România deoarece voiam să cunosc o cultură diferită de a mea, voiam să ajung într-un loc care are nevoie de mine şi de ajutorul meu”, mărturiseşte Ricardo Alves, de 22 de ani din Portugalia, unul din cei patru coordonatori ai tinerilor.

Tinerii participă deja la diverse cursuri de formare personală şi profesională, training-uri şi ateliere de lucru, vizitează obiectivele turistice ale oraşului, iar din 10 iulie va începe partea cea mai palpitantă a vizitei lor: săpăturile sub corpurile A şi L ale Cetăţii.

„Programul este amplu, primim foarte multe informaţii. În România mă simt ca acasă, deoarece o parte din trecutul meu este aici, fiindcă părinţii mei au locuit în Transilvania. Am mai participat la astfel de activităţi în Franţa şi în Slovacia” spune tânara de 25 de ani, Ceren Turan, din Turcia.

Descoperiri spectaculoase

Majoritatea voluntarilor sunt interesaţi de săpăturile arheologice din incinta Cetăţii şi de descoperirea de obiecte din epocile trecute. Până acum tinerii din grupurile trecute au scos la iveală baionete şi resturi de arme, ceramică, monede, o ghiulea şi fragmente dintr-un schelet uman.

„Studiez istoria veche, iar acest proiect mi se potriveşte perfect, deoarece lucrarea de diplomă va fi legată de cetăţile medievale. Faptul că vom sta aici o lună mă bucură nespus de mult. Abia aştept să începem săpăturile. Nu contează ce vom găsi, ci faptul că vom descoperi câte ceva din trecut” spune Vesna Jusup, de 21 de ani din Serbia.

Pentru a se familiariza cu frumuseţile zonei, tinerii vor merge în excursii la Peştera Urşilor şi la bisericile de lemn din Remetea.

„Vom organiza şi acţiuni stradale, cu panouri şi fluturaşi, pentru a încuraja tinerii orădeni să participe la acţiuni de voluntariat. Avem în vedere şi un seminar public, cu rolul de a identifica modalităţi de cooperare la nivel local în vederea transformării Cetăţii Oradiei într-un centru comunitar cultural-istoric” spune Marius Hărduţ.

La finalul şederii lor, voluntarii vor susţine un test pentru a primi un certificat

Proiectul „Redescoperă Cetatea Oradea” a fost realizat în parteneriat cu Administraţia Imobiliară Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, cu sprijinul financiar de peste 216 mii de euro, al Comisiei Europene prin Programul „Tineret în Acţiune”. Restul de aproape 45 de mii de lei au fost suportaţi de Consiliul Judeţean Bihor şi de Consiliul Local Oradea.
Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !