Voluntarii străini, într-un proiect orădean

Voluntarii străini, într-un proiect orădean
ORADEA - „Redescoperă Cetatea Oradea” este numele proiectului de punere în valoare a clădirii, derulat în perioada 5 mai-1 septembrie, de Fundaţia Life Tineret, Administraţia Imobiliară Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor.

„Ideea acestui proiect a fost binevenită pentru Cetate. Vor fi implicaţi 73 de tineri voluntari, din 22 de ţări, la realizarea săpăturilor arheologice din cadrul Cetăţii. Aceştia vor fi împărţiţi în patru grupe, prima a început deja lucrul” declară Dumitru Noane, administratorul Cetăţii Oradea.

Descoperiri arheologice

Prima parte a proiectului, săpăturile arheologice, a început de săptămâna trecută.

„Dorim să sprijinim tinerii voluntari români şi străini să contribuie la ceea ce constituie un centru cultural pentru Oradea, Cetatea, care ar putea şi trebuie să ofere spaţiu pentru activităţile culturale. Prin acest program de voluntariat, tinerii străini învaţă mai multe despre cultura noastră şi sprijină un proiect umanitar” spune Marius Hârduţ, din partea Fundaţiei Life.

Tinerii sunt încântaţi de munca pe care o fac, până în prezent descoperind bucăţi de ceramică, oase umane, monede, resturi de bronz, dar şi ghiulele turceşti.

„Conduc primul grup de voluntari, care realizează aceste săpătui. Am găsit în pământ diverse obiecte din secolele trecute. Sper că prin acţiunile noastre vom încuraja şi tinerii din comunitatea locală să ni se alăture” spune Dan Ridler, un voluntar de 22 de ani, din Marea Britanie.

Activităţi bogate

Voluntarii au vârste între 18 şi 30 de ani. Majoritatea au mai prestat astfel de servicii, în ţările din care provin.

„Am mai participat la activităţi de voluntariat în Danemarca, dar e pentru prima dată când fac aşa ceva în altă ţară. Îmi place să ajut alţi oameni şi să fiu voluntar” spune Marie Espensen, o adolescentă de 19 ani, din Danemarca. „Am fost surprinsă să văd cât este de mare Cetatea din Oradea. Este frumoasă. Păcat că nu este într-o stare foarte bună”.

Voluntarii europeni participă la proiect cu sprijinul Serviciului European de Voluntariat, finanţat de Programul Tineret în Acţiune al Comisiei Europene.

Săptămâna viitoare, străinii vor participa la alte activităţi. Vor circula cu „Tramvaiul tinerilor” şi vor împărţi fluturaşi în liceele orădene, pentru încurajarea voluntariatului. Vor urma şi vizite la obiectivele istoric-culturale ale judeţului, ateliere de lucru şi dezvoltarea paginii de web www.citadora.ro. O manifestare importantă va fi „Săptămâna culturală a Cetăţii Oradea”, ce va cuprinde discuţii, prezentări, piese de teatru.

Proiectul este finanţat de comisia Europeană cu 216.347 euro şi de către Consiliul Judeţean Bihor cu 31.500 lei.
Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !