Vom avea tramvaie Siemens

25Comentarii
Vom avea tramvaie Siemens
ORADEA – Aleşii şi-au dat acordul pentru achiziţia a zece tramvaie în contul a aproximativ 29 milioane euro. Până de Crăciun, în Oradea ar putea circula unul din cele zece tramvaie noi pe care Municipalitatea va bate palma pe finalul acestei luni.

Consiliul local (CL) a aprobat, miercuri după-masă, în şedinţa ordinară, proiectul d ehotărâre referitor la achiziţia a zece tramvaie  noi pentru o sumă ce se apropie de 29 milioane de euro.

„Am avut un singur ofertant calificat care respectă întru totul cerinţele, firma S.C. Siemens S.R.L. Tramvaiele sunt aduse de la Viena”, a explicat Mihai Groza, viceprimarul Oradiei, susţinând achiziţia. Pentru că preţul cerut de firma bucureşteană este mai mare decât suma aprobată iniţial de CL, singura soluţie găsită de edili este aceea a unui împrumut bancar.

În timp ce CL a aprobat o finanţare de 22 milioane de euro, bucureştenii pretind nu mai puţin de 28.794.745 euro pentru cele zece tramvaie vieneze. Propunerea a fost aprobată fără obiecţiie în cadrul şedinţei de Legislativ.

 

Până-n 2009

„Oferta nu este, încă, adjundecată”, a precizat Mihai Groza. Achiziţia a ajuns, din nou, pe masa aleşilor locali, din cauza preţului mai mare decât cel estimat îniţial, în jur de două milioane de euro pe tramvai. „Preţul trecut de noi în caietul de sarcini era estimativ. N-aveam noi de unde şti care va fi în final. Dacă toate merg  bine, semnarea contractului va fi undeva pe finalul lui noiembrie. Tramvaiele vor fi livrate în baza unui grafic parte din contract, dar primul s-ar putea să ajungă la Oradea de Crăciun, restul urmând să fie livrate până în 31 martie 2009”, declară vicepriamrul Groza.

Achiziţia acestui set de tramvaie vine după eşecul intenţiei din anii trecuţi, când municipalitatea s-a dus „la cumpărături” second-hand în Europa. Delegaţia condusă de vicele Groza, din care făceau parte şi şeful OTL, Corneliu Lupău şi Emilian Sala, şeful Direcţiei Economice a antamat o afacere cu regia berlineză de transport în comun. La Oradea, decizia a fost afacată de Prefectură, ca ilegală, dar procesul a fost câştigat de Municipalitate. Berlinezii, însă, n-au mai vrut să facă afacerea. „N-au mai răspuns la telefoane, la faxuri. Am trimis şi om acolo şi tot degeaba”, îşi aminteşte Groza.

Cristina Ghilea25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor