Vor apărea şoferi numai de maşini cu cutie automată

4Comentarii
Vor apărea şoferi numai de maşini cu cutie automată
Românii care au făcut şcoala de şoferi pe maşini care au cutii automate şi dau examenul de obţinere a permisului de conducere pe astfel de maşini nu le vor mai  putea conduce legal pe cele cu o cutie manuală. Măsura, decisă de Comisia Europeană, obligă statele membre “să adopte actele cu putere de lege şi actele administrative necesare” pentru conformare până la sfârşitul acestei luni.

Potrivit Directivei 2008/65/CE a Comisiei Europene, candidaţii care trec probele de verificare a deprinderilor şi a comportamentului pe un vehicul fără pedală de ambreiaj au această menţiune pe respectivul permis astfel obţinut. “Orice permis cu această menţiune poate fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul fără pedală de ambreiaj”, mai arată Directiva CE.

Instructor auto: „Le era foarte greu să îşi coordoneze mişcările”

„Sunt mari diferenţe între cele două tipuri de comenzi, ne-a explicat Cornel Lipă, preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România. Am avut elevi care aveau permis pentru maşini cu cutie automată, obţinut în alte ţări. Au făcut toate cele 30 de ore de conducere. Le era foarte greu să îşi coordoneze mişcările. La cutia hidramată nu foloseşti mâna dreaptă şi piciorul stâng. Celor care au făcut şcoala pe astfel de maşini le lipseşte sincronizarea dintre acceleraţie şi ambreiaj. În ţări precum Germania sau SUA e deja infracţiune să conduci o maşină cu o cutie manuală dacă ai permis doar pentru cele hidramate.”

Se lucrează deja la implementarea noii norme

La rândul său, chestorul Mihai Stancu, şeful Direcţiei Regim Permise şi Inmatriculări Vehicule din cadrul MIRA, ne-a declarat că reglementările cerute de Comisia Europeană vor fi adoptate la timp. “Lucrăm deja la modificarea Ordinului 1497, privind modul de desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Cerinţele europene vor fi incluse, alături de lucruri pe care deja le facem, precum informatizarea sistemului de examinare sau centralizarea eliberării permiselor”. Noile prevederi vor intra în vigoare după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial. Din cele aproape patru milioane de autovehicule înmatriculate în România, cele mai multe sunt dotate cu o cutie manuală.

Totuşi, din ce în ce mai multe maşini cu cutii hidramate sunt achiziţionate, în special de femei. Majoritatea şoferilor care conduc astfel de maşini le preferă în oraş, unde schimbarea manuală a vitezelor este un chin.

 

Gandul.info4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor