Vor Centru Respiro în Oradea

Primăria încearcă să obţină fonduri europene pentru înfiinţarea primului Centru Respiro din Bihor.

Municipalitatea orădeană vrea să înfiinţeze primul Centru Respiro, destinat persoanelor cu dizabilităţi, pe un teren din Episcopia, situat pe strada Vămii. Primăria nu se află la prima tentativă de acest gen, însă pentru că nu a avut un furnizor acreditat pentru servicii respiro, a fost necesară schimbarea titulaturii în centru de integrare socială. Consilierii locali şi-au dat acordul în ultima şedinţă cu privire la modificare şi la contribuţia de 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului, respectiv cele legate de documentaţia PSI care revin Primăriei, în valoare de 16.000 de euro. „Proiectul va fi depus până vinerea viitoare prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Studiul de fezabilitate, documentaţia de avizare şi de proprietate sunt finalizate, iar în prezent este în curs de elaborare cererea de finanţare”, a spus directorul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din cadrul primăriei, Marcel Boloş.

Îngrijire completă

Dacă proiectul va fi câştigat, aici vor fi cazate temporar persoane cu dizabilităţi imobilizate la pat sau care necesită asistenţă permanentă, ale căror îngrijitori sunt nevoiţi să plece din localitate sau în concediu ori se află în imposibilitatea de a le supraveghea. La centrul respiro cei asistaţi beneficiază pe toată perioada şederii de îngrijire, masă, tratament şi consiliere, până la reîntoarcerea îngrijitorilor. „Centrul va avea camere cu câte două paturi, fiecare pat cu utilităţile proprii şi este gândit la o capacitate de 30 de persoane, deocamdată. Dacă se va deovedi insuficient, având în vedere, spre exemplu, că numai în Oradea există 1500 de persoane cu dizabilităţi, ne vom gândi la extinderea centrului”, a explicat Boloş.

Malina Pop0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !