Vor cheltui bani europeni pentru revitalizarea turismului bihorean, prin RO-HU

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Orga donată Bazilicii Minor romano-catolice de pe strada Șirul Canonicilor de către împărăteasa Maria Tereza a Austriei va fi restaurată prin proiectul derulat de Consiliul Județean, prin AMD Bihor
Orga donată Bazilicii Minor romano-catolice de pe strada Șirul Canonicilor de către împărăteasa Maria Tereza a Austriei va fi restaurată prin proiectul derulat de Consiliul Județean, prin AMD Bihor - © FOTO: Ovi D. Pop
2,7 milioane de euro se vor investi în formarea și specializarea resurselor umane din domeniul turistic în Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar.

Agenția de Management al Destinației Bihor este liderul unui proiect ce urmează să fie implementat odată cu data de 1 martie 2019, în coordonarea Agenției de Management al Destinației Bihor.

Prin intermediul proiectului transfrontalier, a cărui valoare totală este de 2.718.106 euro, se vor realiza strategii transfrontaliere integrate de management a resurselor umane cu personal format și specializat în vederea creșterii atractivității destinațiilor turistice din Bihor și Hajdú-Bihar.

1.020 de persoane din domeniul turistic vor participa la cursuri de formare/specializare. Se vor organiza 2 workshop-uri și 22 de evenimente (târguri/festivaluri) pentru promovarea produselor locale și se va crea o bază comună a necesarului de resurse umane în domeniul turismului.

6 centre

Consiliul Județean transmite că prin acest proiect vor fi create 6 centre de formare, specializare și suport în domeniul industriei turistice și domeniile sinergetice (ospitalitate, cultură, arii protejate), unul în România și unul în Ungaria: patru în mediul urban, două în rural.
Unul va funcționa chiar la AMD Bihor (investiții în rețea date și voce, dotări mobilier, dotări IT, dotări activități turism). Altul la Körösszegapáti (construcție nouă, dotări, utilaje), în Ungaria.

În Bihor vor mai funcționa la Episcopia Bihor (reabilitarea și restaurarea unei clădiri, a unei pivnițe, a turnului monument istoric, amenajări peisagistice, dotări date și voce, dotări mobilier – circa 390 mp spații interioare și 3.400 mp spații exterioare/verzi).

Restaurează orga din Bazilică

De asemenea, în Oradea, un centru turistic va funcționa la Catedrala Romano-Catolică „Basilica Minor” Oradea, iar proiectul presupune refuncționalizarea a 2 încăperi de la balconul Basilicii Minor, dotarea acestora, precum și restaurarea orgii bisericești donate bisericii de către împărăteasa de Habsburg Maria Tereza, cea care a domnit între 1740 – 1780. Tot în Oradea, dar în Ioșia, va funcționa „Ars Ecumenica” (ficționalizarea subsolului bisericii, dotări date și voce, dotări mobilier, amenajări exterioare).

În fine, un astfel de centru, axat pe meșteșuguri tradiționale și turism rural, va fi deschis la „Izbuc-Călugări” (construcție nouă, dotări date și voce, dotări mobilier, dotări ateliere meșteșugărești – circa 930 mp).

Președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, crede că, prin cooptarea mai multor parohii în acest proiect, se acordă un sprijin considerabil comunităților locale, pentru a se promova prin valorile culturale ale fiecăruia, în final aducând un plus la dezvoltarea sectorului turistic bihorean.
Cofinanțarea pentru partenerii români este de 2% din valoarea totală a proiectului, iar pentru partenerul maghiar de 5% din valoarea totală a proiectului.

CUM SE ÎMPART BANII

AGENȚIA DE MANAGEMENT AL DESTINAȚIEI BIHOR
402.896 euro

PAROHIA ORTODOXĂ DIN KOROSSZEGAPATI
664.550 euro

EPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ DE ORADEA
419.200 euro

PAROHIA REFORMATĂ EPISCOPIA BIHOR
405.110 euro

PAROHIA ORTODOXĂ IOȘIA NORD – ORADEA
413.700 euro

MĂNĂSTIREA IZBUC
412.650 euro

Valoare totală proiect: 2.718.106 euro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor