Vor cinematografe, dar nu pentru filme

HUNEDOARA – Ministerul Culturii şi Cultelor vrea să transfere cinematografele către autorităţile locale, însă o parte a primarilor din Valea Jiului nu sunt foarte încântaţi de această idee, în timp ce alţii, precum Cornel Resmeriţă sau Gheorghe Ile îşi fac deja planuri de modernizare.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, are deja planuri de mărire a spaţiului unde este cinematograful “Luceafărul”. “Vrem să mărim sala şi să facem un proiect pe fonduri structurale, ca să-l folosim şi ca sală de spectacole. Nu mai funcţionează de prin 1992 sau 1993. Am vrut la un moment dat să-l cumpăr, dar nu au vrut cei de la ministerul Culturii şi Cultelor. Vreau să îl modernizăm, ca să îi putem aduce pe tineri la film, să mai aibă şi ei ceva cultură. Nu are niciun farmec să vezi un film la calculator, e mai frumos când se adună mai multă lume într-o sală. Pe vremea mea, cel puţin, aşa era”, a declarat Gheorghe Ile.

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, se declară foarte încântat de faptul că va primi Cinematograful Cultural sub tutela sa. “Să facă bine să-l predea, că de când aştept momentul ăsta! Pentru a-l moderniza, vom găsi resurse, vom găsi orice. În unele oraşe, cinematografele s-au transformat în magazine. Noi îl vom păstra tot cinematograf. Suntem pregătiţi să tragem căldura şi vrem să-l modernizăm, că pe interior şi exterior a ajuns în aceeaşi stare de degradare ca Palatul Muncitoresc, şi e păcat de el. Modernizarea lui ar ajunge pe la 20 de miliarde de lei vechi”, a declarat Cornel Resmeriţă.

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, a precizat că este de acord cu preluarea cinematografelor “cu o singură condiţie: să nu ne oblige să modernizăm cinemtograful pe bani publici, fiindcă nu suntem de acord.. Singurul cinematograf care a mai rămas în Petroşani este “7 Noiembrie”, iar celelalte două au fost închiriate unor firme”.

În asentimentul lui Tiberiu Iacob Ridzi este şi primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu.

“Dacă ministerul ne dă nou cinematograful, să nu ne spună că destinaţia lui exclusivă este de a fi cinematograf, fiindcă nu sunt de caord. Mai ales că cine se uită la filme? Dacă vor filme, oamenii se uită acasă, la televizor sau la calculator. De altfel, noi putem proiecta filme şi la casa de cultură şi nu ne trebuie cinematograf. Vrem numai să valorificăm acel spaţiu, nu contează cum. Acolo se poate face orice. Poate găsim un investitor căruia să-i dăm cinematograful în chirie, iar el să-şi deschidă firma acolo. Sau poate îl dăm unui ONG, nu contează cui, dar trebuie să-i schimbăm destinaţia”, a declarat Dănuţ Buhăescu.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !