Vor construi trei case intr-o saptamana

De Simona Albinaru
Vor construi trei case intr-o saptamana
Aproape 40 de voluntari veniţi în trei echipe de voluntari din Anglia, Canada şi Olanda s-au apucat la începutul acestei săptămâni să construiască trei garsoniere pentru beiuşenii care trăiesc în condiţii grele.

Chiar dacă încă de la primele ore afară era foarte cald, voluntarii s-au înarmat cu cremă de soare, şi-au umplut bidoanele de apă, tolba cu cuie şi au început munca. Ei vor ca până la sfârşitul săptămânii cele trei locuinţe să fie finalizate şi beneficiarii lor să se poată bucura în sfârşit de un adăpost decent.

„În acest an am început munca în forţă cu ridicarea Casei de Paşti, iar pe măsură ce ne-am apropiat de vară voluntarii au devenit tot mai numeroşi în proiectele noastre. Iată că acum găzduim trei echipe venite prin programul internaţional al Habitat numit Global Village şi ne-am bucurat să-i revedem pe unii dintre ei care au mai fost în România în anii trecuţi. Ei îşi petrec concediul sau vacanţa în cazul tinerilor într-un mod aparte, la fel de plăcut ca într-o excursie, dar în acelaşi timp foarte util” declară Marcel Coroiu, preşedintele Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Beneficiari

Beneficiarii celor trei locuinţe de tip garsonieră sunt Stoian Claudiu (30 ani), Tinca Angela (60 ani) şi Raţiu Lăcrimioara (29 ani). Ei vor avea o baie, un dormitor şi o bucătărie comună cu livingul.

Claudiu locuieşte împreună cu părinţii şi încă un frate mai mic, Gabriel, într-un apartament cu doua camere din Beiuş.

Claudiu a aflat de mult timp de Habitat pentru ca are prieteni care au beneficiat de o locuinţă Habitat, însă nu s-a gândit niciodată că şi el poate fi ajutat de asociaţia beiuşană. A apelat la ajutorul Primăriei ca să obţină pe această cale o locuinţă socială, dar nu a îndeplinit punctajul. Atunci s-a gândit să apeleze la Habitat şi mare i-a fost bucuria când a aflat că a fost selectat.

Voluntarii străini l-au impresionat foarte mult pe Claudiu prin modul lor de a fi, prin faptul ca tot timpul sunt bine dispuşi, „chiar şi cu roaba în mână”.

Angela Tinca, după o căsnicie nefericită a rămas să locuiască cu fiica ei, Gabriela, în apartamentul părinţilor. Asta până în urma cu 10 ani când tatăl ei a decedat, iar mama a vândut apartamentul mutându-se împreună cu o sora. Angela a luat-o atunci pe Gabriela şi s-au mutat într-o chirie într-o garsoniera din Beiuş. La puţin timp Gabriela s-a căsătorit şi soţul a venit să locuiască împreuna cu ele.

S-au născut apoi cei doi nepoţi ai Angelei şi din nou a fost nevoită să se mute în chirie într-o garsoniera. Condiţiile de locuit sunt total improprii, exista doar wc-uri comune fără baie sau duşuri.

Lăcrimioara Raţiu s-a născut în urmă cu 29 de ani la Arad. Are un nume predestinat pentru că toată viaţa a fost o suferinţă pentru ea. A fost abandonată de părinţi şi a crescut prin orfelinate la Ineu, Şiria sau Tinca unde a stat până la majorat. După ce a ieşit din instituţiile statului s-a trezit singură în drum, aşa încât a fost nevoită să doarmă pe bănci prin parcuri şi uneori la prieteni.

Pentru că nu îşi permite din indemnizaţia de handicap pe care o primeşte să-şi găsească o chirie mai bună, iar condiţiile în care trăieşte acum sunt grele pentru ca foloseşte o toaletă şi o baie comună, cei de la Căminul Francesco au ajutat-o şi au făcut demersurile pentru a beneficia de o locuinţă Habitat.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !