Vor cultiva vie cu sprijin italian

Vor cultiva vie cu sprijin italian
TETCHEA – Timp de trei zile, localnicii şi autorităţile din Ţeţchea au fost gazdele italienilor din Berzano di San Petro, provincia Asti. Italienii au părăsit comuna azi dimineaţă după ce au semnat oficial înfrăţirea cu Ţeţchea şi după ce au participat la o nuntă tradiţională despre care au crezut că a fost special regizată pentru ei.

Proiectul de înfrăţire dintre Ţeţchea şi Berzano di San Petro este finanţat de Comisia de Cultură şi Instrucţie a Uniunii Europene şi s-a derulat prin intermediul Universităţii Oradea. De-a lungul vizitei la Ţeţchea a delegaţiei italiene, prim,arul de Ţeţchea şi omologul său din Berzano di San Petro au căutat să identifice domeniile în care s-ar putea concretiza înfrăţirea dintre cele două localităţi. „Oaspeţii noştri sunt renumiţi pentru că produc Cinzano şi Martini. Am identificat posibilităţi de schimburi comerciale, iar italienii şi-au oferit expertiza şi disponibilitatea de a face analize şi prospecţii asupra solului din Ţeţchea pentru a vedea în ce măsură se pretează la cultivarea viţei de vie. Oaspeţii noştri s-au oferit să ne asigure şi butaşuii de vie de soi, în măsura în care vom găsi feed-back-ul necesar acestei acţiuni în comunitate”, spune primarul de Ţeţchea, Bujor Chirilă.

 

Tradiţii

Unul dintre momentele cele mai importnate ale vizitei italienilor la Ţeţchea a fost seminarul pe tema păstrării şi valorificării tradiţiilor în contextul integrării. După partea teoretică, primarul a vrut să îi facă pe italieni să trăiască, pe viu, momentul unei nunţi tradiţionale. Întîmplarea a făcut că prilejul a fost oferit de nunta contabilei Primăriei Ţeţchea Dana Scorţe. „I-am dus pe italieni să vadă cum se cere mireasa, conform tradiţiei din zona Bihorului. Au fost atît de impresionaţi de alai încît cu greu am reuşit să-i conving căe nuntă în toată regulă şi nu un moment special regizat pentru ei. Am decis să facem schimburi şi la nivel cultural, respectiv la nivelul ansamblului folcloric de lşa ei şi a grupului de colindători din Ţeţchea”, spune primarul Bujor Chirilă.

 

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !