Vor defibrilatoare şi instruirea în masă

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Vor defibrilatoare şi instruirea în masă
Asociaţia Pentru Viaţă de la Ambulanţa Bihor începe un proiect salvator.

O dublă iniţiativă unică în ţară şi benefică bihorenilor a fost anunţată vineri dimineaţă de către reprezentanţii Asociaţiei Pentru Viaţă – Ambulanţa Bihor. Aceştia militează pentru cumpărarea de defibrilatoare automate şi încep să instruiască oamenii din casă în casă, oferind în acelaşi timp şi cursuri (de trei luni) pentru cei ce vor să fie voluntari la Ambulanţa Bihor.

Mulţi vor să înveţe

Amintind că în ultimii doi ani, de la începerea unui program pilot, la Ambulanţa Bihor au urmat cursuri de prim ajutor circa 1500 de bihoreni, dr. Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei, lansează din nou invitaţia oamenilor pentru a urma absolut gratuit astfel de cursuri cu noţiuni de bază de prim ajutor. Scopul este creşterea numărului de bihoreni care pot acorda primul ajutor semenilor de lângă ei, în secundele şi minutele până ajunge un echipaj medical specializat.

În România, doar 5% din populaţie e instruită în acordarea de prim ajutor, în timp ce în celelalte ţări europene procentul e de 95%, străinii fiind încă de la grădiniţă învăţaţi să acorde un prim pachet de îngrijiri, informează dr. Boţcău.

Recent s-a încheiat instruirea primului lot de 45 de voluntari dintr-un total de 50 de înscrişi pentru a urma cursurile de trei luni. Din aceşti 45 de voluntari absolvenţi, 33 sunt la Oradea, iar ceilalţi sunt din mai multe zone ale judeţului. Din numărul celor 45 de absolvenţi, după teste şi evaluări dure, 10 sunt „cei mai buni” – după cum îi numeşte aș. Crina Ungur, formator de voluntari la asociaţie: Mihai Chirilă, Kadar Kriszta, Lucian Moldovan, David Pere, Sergiu Mocanu, Adelina Hulea, Lacziko Krisztian, Raluca Ghiţ, Carmen Chepeţan şi Denisa Gordan.Toţi au tangenţe într-un fel sau altul cu sistemul sanitar şi toţi s-au dedicat muncii de voluntariat, spune aș. Ungur.

Din 1 aprilie, urmează să înceapă a doua tură pentru instruire a celor ce au urmat un prim curs la Ambulanţă şi au depus cereri ca să urmeze cursuri de voluntari. Există la această oră un număr imens de cereri pentru voluntariat – circa 300, motiv pentru care pentru a doua grupă de cursanţi se va face o selecţie, numărul fiind foarte limitat pentru ca noţiunile să poată fi predate şi însuşite ca la carte, spune aș. Ungur.

Din casă în casă

În afara cursurilor de prim ajutor care se oferă gratuit şi se fac în zi de sâmbătă, reprezentanţii Asociaţiei vor din această primăvară să meargă din casă în casă pentru a învăţa oamenii să folosească aceste defibrilatoare. Dr. Boţcău spune că în 10 – 15 minute, orice om ar putea învăţa practic, pe manechini, noţiuni elementare de acordare de prim ajutor şi să folosească defibrilatoarele.

Pentru a nu se specula şi pentru ca eventuali infractori să nu se folosească de numele Asociaţiei de la Ambulanţa Bihor, reprezentanţii acestora vor purta echipamentele şi însemnele speciale.

O veste bună în sprijinul iniţiativei de instruire a populaţiei de către serviciile medicale de urgenţă se aude din Capitală: la Camera Deputaţilor a ajuns proiectul de lege care vizează instruirea în acordarea primului ajutor în şcoli şi facultăţi, deci e posibil ca elevii şi studenţii să înveţe să acorde primul ajutor începând chiar din anul şcolar următor (2016 – 2017).

Defibrilatoare în locuri publice

Pentru a creşte numărul bihorenilor care pot ajuta semenii aflaţi în situaţie specială – de stop cardio- respirator -, dr. Boţcău propune cumpărarea, instalarea şi folosirea unor defibrilatoare automate, care pot fi folosite de către orice om pentru a salva un altul care suferă un stop cardio-respirator în locuri publice. Astfel de defibrilatoare există pe fiecare maşină medicală de la Ambulanţa Bihor. În Bucureşti s-au cumpărat astfel de aparate şi au fost montate în staţiile de metrou acum vreun an – doi, dar nu s-a auzit niciodată dacă au şi fost folosite.prim ajutor oradea2

Un astfel de aparat poate fi folosit de orice laic, care trebuie să fie atent doar la instrucţiunile vocale pe care le dă acest tip de defibrilator pentru resuscitarea cardio-respiratorie şi să execute întocmai mânuirea lui.

Practic, omul care foloseşte aparatul trebuie să apese pe un buton, să aştepte comenzile vocale şi să acţioneze întocmai şi să lipească electrozii de pe aparat în două locuri pe corpul celui în stop cardio respirator care trebuie resuscitat cu şocuri electrice.

Importanţa folosirii defibrilatorului este dată de cifre: dacă nu este uitilizat sau nu i se execută măcar manual manevre de resuscitare (30 de compresii eventual alternativ cu două insuflaţii) şansa de a mai trăi scade cu 15% la fiecare minut ce trece, spune dr. Boţcău.

Voluntarul asociaţiei, Liviu Sabău, a explicat că ar fi de dorit cumpărarea şi instalarea de defibrilatoare în următoarele locaţii orădene: Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic, Orăşelul Copiilor, Piaţa Unirii, în incinta Primăriei, în zona Casei de Cultură a Sindicatelor din Parcul 1 Decembrie, la Universitatea Oradea, la Gara Centrală, Autogara din Nufăru, la Cetatea Oradea. Defibrilatoarele automate au şi apelator la 112 şi când sunt luate spre folosinţă se apelează automat dispeceratul 112 unde transmite care aparat şi din ce locaţie e utilizat, astfel încât se va şti pe loc unde să se trimită echipaj medical, fără ca cineva să mai sune după ajutor.

Reprezentanţii Asociaţiei Pentru Viaţă spun că ştiu de sumele mici din bugetele autorităţilor din Bihor şi fac apel şi la firme pentru a sponsoriza oraşul cu astfel de defibrilatoare speciale – salvarea oamenilor care intră în stop cardio-respirator depinzând de manevre de resuscitare din primele şase minute.

Detalii pot fi oferite la sediul Ambulanţei: str. Sucevei nr. 24 sau de pe site-ul Ambulanţei ori pagina de facebook.

Accesați Bihon.ro pentru a vedea cum se folosește defibrilatorul descris.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !