Vor fi duşi la lucru cu „arcanul”

De Dan Birta
6Comentarii
Vor fi duşi la lucru cu „arcanul”
Se vor identifica 3.000 – 4.000 de tineri NEETs, care nu sunt cuprinşi nici în educaţie nici pe piaţa forţei de muncă, în fiecare judeţ.


Pe vremuri, tinerii erau duşi la oaste cu „arcanul” (cu forţa). În zilele noastre se schimbă situaţia. Din cauza crizei forţei de muncă, instituţiile abilitate sunt obligate să identifice şi să înregistreze în bazele de date ale agenţiilor locale de ocupare persoane apte de muncă precum erau duşi tinerii la oaste pe vremuri.

Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială are în derulare un proiect de peste 42 de milioane de euro în acest sens. Proiectul INTESPO se va întinde pe o perioadă de patru ani.

Obiective

Rolul acestui proiect este identificarea tinerilor NEETs, acei tineri care nu sunt cuprinşi nici în educaţie nici pe piaţa forţei de muncă (Not in Education, Employment or Training), între 16 şi 24 de ani, care nu sunt în evidenţele ANOFM.

„Noi ne asumăm să identifică dintre aceştia 200.000 de tineri şi să înregistrăm la serviciile publice de ocupare 160.000. Aceştia vor beneficia de serviciile noastre: informare, consiliere, mediere şi formare profesională. De foarte multe ori ne dăm seama că aceşti tineri nu ştiu că noi existăm, nu ştiu că au dreptul la acea măsură pasivă – indemnizaţie de şomaj. Dar atu-ul este canalizarea acestora către piaţa forţei de muncă. Angajatorii au nevoie de ei. Pot beneficia de acea subvenţie financiară, dar doar dacă aceste persoane sunt înregistrate înainte în evidenţele noastre”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Şeful AJOFM Bihor spune că marea provocare este construcţia unei reţele naţionale, în colaborare cu prefecturile, cu inspectoratele şcolare, evidenţa populaţiei, etc, pentru a vedea cine sunt aceste persoane. Se va verifica dacă sunt persoane asistate social, dacă au vreun loc de muncă, etc.

„Fiecare judeţ va forma o echipă mobilă din reprezentanţii agenţiilor judeţene, primării, ONG-uri, etc. Echipele mobile vor merge din poartă în poartă pentru a încerca să identifice aceşti tineri şi să încerce să-i îndrepte către agenţiile judeţene. În patru ani ne sumăm să identificăm 200.000 de astfel de persoane la nivel naţional şi 3.000 – 4.000 de persoane la nivel judeţean”, a subliniat Békési Csaba. Se speră ca aceste echipe mobile să-şi înceapă munca încă din timpul primului semestru din 2018.

Tinerii aceştia vor fi motivaţi financiar dacă se angajează, primind o primă de încadrare de 500 de lei. Angajatorul, de asemenea, va primi 900 de lei/lună dacă încadrează astfel de tineri.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor