Vor fi mai mulţi rezidenţi şi rezidenţiat descentralizat!

De Otilia Șandor
4Comentarii
Bodog vrea rezidenţiat în creştere
Bodog vrea rezidenţiat în creştere
Ministrul vrea mai mulţi medici, dar şi descentralizarea rezidenţiatului.

Prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a stabilit, împreună cu reprezentanții universităților de medicină și farmacie, calendarul de desfăşurare a concursului de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Anul acesta, concursul va fi organizat duminică, 19 noiembrie și, la fel ca în anii trecuți, acesta se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Conform calendarului acțiunilor necesare pentru organizarea concursului, în a doua decadă a lunii octombrie, Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro, amănuntele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare. Tot în această perioadă s-a prevăzut demararea înscrierilor candidaților la concurs.

Două premiere

În premieră, Ministerul Sănătății va solicita Guvernului României majorarea cifrei de școlarizare pe baza necesităților existente în unitățile sanitare din teritoriu, dar și capacitatea de pregătire disponibilă din universitățile de medicină și farmacie.

„Anul acesta vrem să pregătim mai mulți specialiști, pentru că realitatea din sistem ne arată că este nevoie de medici specialiști tineri în spitale. Voi propune primului-ministru suplimentarea locurilor la rezidențiat, pe baza solicitărilor realizate de universități și studenți, dar și în baza experienței din ultimii ani”, a anunţat ministrul Bodog.

În plus, de anul viitor, dr. Bodog a anunţat că Ministerul Sănătății intenționează regândirea și modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin rezidențiat. Mai exact, ministrul orădean vrea ca fiecare instituţie de învățământ superior medical publică să poată susţine rezidenţiatul: „Am propus astăzi rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidențiatul, astfel încât fiecare instituție de învățământ superior medical publică să poată organiza concursul de rezidențiat, pe baza numărului de locuri repartizate de minister și a metodologiei de concurs, care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale județene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale județene, unde se vor face stagii de pregătire a rezidenților la diferite niveluri. Tinerii trebuie să vadă și să se confrunte cu realitățile unităților medicale și sperăm că, după 3-4 ani petrecuți într-o astfel de unitate, vor fi determinați să rămână să lucreze acolo”.

Ministrul Sănătății a declarat că sistemul de pregătire a tinerilor specialiști ar trebui să se îndrepte în viitor către o autonomie universitară, în sensul în care și metodologia și subiectele de concurs să fie stabilite la nivel de centru universitar.

Ministrul Sănătății a informat că va decide asupra acestor modificări, numai după consultarea reprezentanților universităților de medicină și farmacie, a instituțiilor de învățământ de profil, a colegiilor profesionale și a organizațiilor studenților mediciniști.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor