Vor gazon în loc de beton

15Comentarii
„Selinarii” lui Rus au pus gând rău betoanelor executate în Epoca de Aur
„Selinarii” lui Rus au pus gând rău betoanelor executate în Epoca de Aur
„Poarta” dinspre Vest a Oradiei va fi mai verde, pentru 2 miliarde de lei vechi. E vorba despre scuarul de pe Dacia.

Primaria Oradea scoate betoanele şi pune pământ. Între borduri noi. Mai încolo ar trebui să răsară şi iarba. E filosofia de la care au pornit edilii oraşului când au decis să ceară firmei Selina să spargă betonul din scuarul ce desparte cele două sensuri de circulaţie de pe Bdul Dacia. Această firmă efectuează lucrările în contul contractului anual pe care îl are cu Primaria Oradea, de întreţinere a străzilor, aleilor şi parcărilor din Oradea.

Marti, oamenii lui Beniamin Rus şi-au luat picamerele şi s-au pus pe spart scuarul de pe bulevard. După ce betonul va fi scos se vor monta borduri noi, iar municipalitatea va aduce pământ. Ulterior, ţărâna însămânţată cu iarba. De asemenea, acolo unde arborii ornamentali lipsesc din alveole, vor fi aduşi alţii. „Ei vor pune borduri noi, iar eu aduc pământ. RAPAS, RER… Iarba pot s-o cumpăr de oriunde. Nu ne trebuie licitaţie pentru câteva zeci de kilograme de sămânţă de iarba”, ne-a declarat directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea.

De ce a luat Primaria Oradea decizia de a scoate betoanele pentru a pune iarba? „Conducerea Primăriei a luat această decizie pentru că scuarul arată aşa cum arată. Au trecut câteva zeci de ani de când a fost amenajat iar acum, pe măsură ce-l mături încep să iasă toate agregatele din acel beton”, ne spune Ghitea. Cât costă toată operaţiunea? Tot Ghitea: „Circa 2 miliarde de lei vechi. Nu am făcut un calcul cât costă cele câteva zeci de kilograme de sămânţă, dar nu e o sumă importantă faţă de restul lucrării. Vom proceda aşa cum am făcut-o şi în fostul Cimitir Seleuş. Vom face şi plantări de arbori, acolo unde aceştia lipsesc din alveole”.

Garduri profilactice

În aceeaşi zonă a oraşului, Primăria are o altă iniţiativă. Deoarece trecerea de pietoni de lângă Podul Decebal a fost desfiinţată o dată cu darea în funcţiune a pasajului de sub pod, edilii au luat hotărârea de a monta un gard metalic în zona „zebrei”. Tot Selina execută lucrarea, în baza aceluiaşi contract de întreţinere… „Aşa s-a stabilit, deoarece în ciuda faptului că acum pasajul poate fi folosit, lumea tot are tendinţa să treacă pe sus, deşi nu mai e trecere de pietoni. Prefer să-i ocrotesc eu pe orădeni, dacă ei nu pot să se protejeze singuri…”, e explicat directorul Ghitea motivul pentru care se pune gard.

Deocamdată s-a reuşit montarea gardului doar în imediata proximitate a fostei treceri de pietoni. Însă, într-un final acesta va fi montat pe toată lungimea podului.

Edilii speră că prin această măsură doar amatorii de adrenalină cu aptitudini acrobatice vor mai cuteza să treacă strada pe unde era odinioară „zebra”. De precizat că semaforizarea rămâne valabilă în cazul autovehiculelor.

Călin Corpaş15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor