Vor licita potenţialul eolian al Salontei

3Comentarii
Vor licita potenţialul eolian al Salontei
Salonta are potenţial eolian comparabil cu al Dobrogei. Primăria a decis să-l valorifice.

Firmele care exploatează potenţialul eolian au avut o jumătate de an la dispoziţie pentru a face o ofertă Primăriei Salonta, care concesionează nu mai puţin de 1000 de hectare de teren pentru a construi un parc eolian. Cu toate acestea, la licitaţia care a avut loc recent s-a prezentat doar o firmă. Condiţii în care licitaţia nu a fost adjudecată. „O nouă rundă de licitaţie va avea loc pe 30 decembrie”, spune Patricia Ivanciuc, secretarul Primăriei Salonta. Săptămâna trecută încă o firmă s-a interesat de condiţiile în care se organizează licitaţia, dar nu a cumpărat caietul de sarcini.

De altfel, numai achiziţionarea caietului de sarcini presupune un efort financiar de 100 de milioane de lei vechi, deci se presupune că cei care fac acest pas au intenţii serioase, a adăugat secreatarul Primăriei Salonta. Obiectul concesiunii îl constituie predarea-primirea în concesiune a suprafeţelor de teren, în vederea valorificării potenţialului eolian pe teritoriul administrativ al municipiului Salonta.

Zona cu potenţial eolian este formată din două parcele distincte, o parcelă cu o suprafaţă de 308,78 hectare, iar cea de-a doua cu suprafaţă de 600,54 hectare, terenuri care fac parte din islazul comunal al municipiului Salonta. Ideea construirii unui parc eolian la Salonta a apărut în urma ofertei făcute de potenţiali investitori, care au prezentat oferte la Primăria Salonta încă în urmă cu un an.

Cifra de afaceri peste un milion

„Municipalitatea nu a făcut studii despre potenţialul eolian din zonă, fiindcă un asemenea studiu este deosebit de costisitor, dar există un studiu al Institutului Naţional de Meteorologie şi al Universităţii Oradea. Zona cu potenţial eolian este formată din zona Makkay-Zug cu o suprafaţă de 308 hectare şi zona Baia Veche, cu o suprafaţă de aproximativ 600 hectare, terenuri care fac parte din islazul comunal. Noi nu vom concesiona cele 900 de hectare, ci doar terenul din jurul morilor de vânt. Nu dorim să schimbăm destinaţia terenului”, spune Patricia Ivanciuc, secretarul Primăriei Salonta. Conform Patriciei Ivanciuc, se consideră eligibil ofertantul care are o cifră de afaceri pe ultimii trei ani mai mare de un milion de euro. Fiindcă investiţia este una de proporţii, consilierii municipali din Salonta au acordat o perioadă de şase luni pentru elaborarea ofertei. Ofertantul a avut dreptul să studieze amplasamentul şi să facă toate demersurile necesare în vederea culegerii de date necesare pentru dimensionarea parcului eolian. Pe 30 decembrie este aproape sigur că va fi cunoscut viitorul investitor în parcul eolian. Aceasta fiindcă, de această dată chiar dacă se prezintă doar o firmă, licitaţia poate fi adjudecată.

Bihorul, cu potenţial

Una dintre primele încercări de realizare a unui parc eolian a aparţinut, în urmă cu trei ani, primarului de Cristior, Nicolae Onica. Este şi cazul altui proiect eolian la Auşeu-Borod, acolo unde urmau să fie amplasate centrale eoliene în 19 puncte. Compania Eoliană, reprezentată de fostul viceprimar al Oradiei, Constantin Jurcă, ar urma să realizeze investiţia de la Borod şi această firmă, împreună cu o alta din Spania sunt dornice să investească şi la Salonta. Criza economică a blocat însă aceste iniţiative.

Băncile nu au dat credite celor dornici să investească în energia verde. Electrica studiază posibilitatea de a produce energie şi din resurse regenerabile şi ar putea participa la construirea unor astfel de parcuri, cu generatoare ce însumează o putere instalată de 150 – 200 MW, pentru care ar fi nevoie de o investiţie de 200 de milioane de euro. Bihorul este printre judeţele unde compania ar putea investi.

V.B.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor