Vor lua ADN-ul infractorilor

Vor lua ADN-ul infractorilor
ORADEA – Cu ocazia inaugurării noului Arest şi Serviciu Criminalistic din cadrul Poliţiei bihorene, ministrul Vasile Blaga s-a referit la progresele României în direcţia utilizării tehnologiilor moderne în lupta contra criminalităţii.

„În ce priveşte baza de date ADN nu suntem în urma multor ţări europene, trei cred eu că au realizat această bază. România are deja cel mai modern laborator pentru amprente ADN din Europa, dar nu are încă legea. Însă ea este în circuit de avizare, iar în circa trei luni foştii infractori vor putea fi obligaţi să le fie recoltate probe ADN pentru a le fi introdusă amprenta genetică în baza de date”, a anticipat la Oradea ministrul Administraţiei şi Internelor.
De altfel, România a depus pe 14 ianuarie, la Berlin, documentele pentru aderarea la Convenţia de la Prun. „Multe state vechi au fost mirate că România chiar poate să adere la acest tratat extrem de important. Cred eu, este o revoluţie în colaborarea poliţienească europeană. Când spui tratatul Prun spui SIS 3, adică mai mult decât SIS 2, fiind vorba de baza de date ADN”, sintetizează ministrul Blaga.

Anglia a dat greş
Amprenta ADN este probă tehnico-ştiinţifică incontestabilă în Justiţie, ea putând fi prelevată din fire de păr, pete de sânge, salivă, lichid seminal sau alte urme biologice recoltate de la locul faptei. Însă gestionarea complexei baze de date ADN a fost o provocare pentru ţările care au pus-o în practică. De pildă, agenţia Sky News relata marţi că mii de cazuri penale din Marea Britanie urmează să fie revizuite, în urma lacunelor privind colectarea de probe ADN. Asociaţia Ofiţerilor de Poliţie va informa în scris fiecare forţă de poliţie din Marea Britanie cu privire la deficienţele din domeniul criminalisticii, pentru o perioadă de cinci ani.

Arestări peste graniţă
Capul MAI a mai apreciat că până la 1 ianuarie 2008, România va avea cea mai extinsă bază de date cu amprente, cu cel puţin câte o antenă de transmitere în fiecare judeţ, de departe cea mai extinsă din Europa.
Totodată, legăturile pentru transfer de date cu celelalte state membre, EURODAC, sunt făcute deja. „Legislaţia este deja aptă, se discută de posibilitatea echipelor mixte de poliţişti de a intra pe teritoriul celuilalt stat 50 km în adâncime. Am semnat în decembrie o înţelegere cu italienii şi la frontiera italo-austriacă există echipe cu poliţişti italieni, austrieci şi români, pentru a lua măsurile care se impun vizavi de traficul de fiinţe umane.
Vasile Blaga a mai subliniat faptul că Registrul Auto Român (RAR) este informatizat în România de zece ani. „De aici acces online imediat, pentru toate statele membre, din momentul în care vom semna tratatul de la Prun”, a încheiat ministrul.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !