Vor rămâne fără subvenţii

De Simona Drimbău
Vor rămâne fără subvenţii
Doar 17 proiecte de amenajamente pastorale au fost depuse în Bihor.

Începând cu anul 2018, deţinătorii şi utilizatorii de păşuni şi pajişti naturale vor primi sprijin financiar pe suprafaţă doar dacă pe aceste suprafeţe vor fi întocmite amenajamente pastorale avizate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene.

La mai puţin de 6 luni până la expirarea termenului-limită pentru finalizarea acestei acţiuni, respectiv 31.12.2017, doar 17 proiecte de amenajamente pastorale pentru o suprafaţa de 7.646 ha au fost avizate de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor.

În judeţul Bihor, din datele statistice reiese că din cele aproximativ 500.000 ha teren agricol, circa 165.000 ha reprezintă pajişti şi fâneţe naturale, acestea însemnând un procent de 35%, din care doar 5 % sunt incluse în proiectele de amenajamente pastorale.

Situaţie foarte îngrijorătoare, dacă nu alarmantă, atât pentru autorităţile publice locale, cât şi pentru utilizatorii de pajişti naturale şi păşuni care, în situaţia nefinalizării acestor proiecte, nu vor putea beneficia de sumele importante de bani necesare sistemului agricol, precum şi a procesului de dezvoltare economică naţională.

„În acest sens, ne adresăm tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate păşunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor, în sensul sprijinirii acestor acţiuni, a desemnat pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) câte un specialist din cadrul instituţiei, care deţine şi funcţia de membru în grupul de lucru, în vederea stimulării şi certificării corectitudinii datelor care urmează a fi evidenţiate în aceste studii.

„Totodată, ne adresăm conducătorilor Unităţilor Administrativ Teritoriale şi reprezentanţilor formelor asociative care au ca şi obiect de activitate exploatarea pajiştilor şi păşunilor naturale să facă toate demersurile pentru demararea şi finalizarea acestor studii, cu respectarea prevederilor legale în acest sens, respectiv OUG 34/2013, Ordinul 544/2013, HG 1.064/2013 şi Legea 72/2002”, a concluzionat Nicolae Hodişan.

Mai multe informaţii se pot obţine la sediul DAJ Bihor sau la tel. 0259/416.722 (ing. Ioan Viorel Bodea şi ing. Mihai Gabriel Raţ).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !