Vor reducerea muncii la negru

1Comentariu
Loredana Şuta
Loredana Şuta
Angajatorii sunt obligaţi să înregistreze contractele angajaţilor cu o zi înainte de începerea lucrului.

Vin vremuri grele pentru angajatorii care practică munca la negru. Potrivit HG 37 din 2010, de la 1 februarie, angajatorii au obligaţia să înregistreze în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor angajarea fiecărui salariat cel târziu cu o zi înainte de începerea activităţii de către acesta. „Angajatorii au obligaţia de a transmite registrul în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorial îşi au sediul sau domiciliul, după caz, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară inceperii activităţii de către primul salariat”, a precizat Loredana Şuta, consilier juridic la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. De întocmirea registrului electronic de evidenţă a salariaţilor scapă misiunile diplomatice din România, respectiv ambasadele, reprezentanţele, consulatele generale şi consulatele oficiale.

Sancţiuni

Legea aduce o serie de modificări şi în ceea ce priveşte cuantumul şi plata amenzilor, dar apar şi alte două noi contravenţii: neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate.

Cuantumul contravenţiilor pentru neînfiinţarea registrului şi/sau netransmiterea acestuia în formă electronică la ITM în termenele şi forma prevăzute de prezenta hotărâre, pentru refuzul de a pune la dispoziţie ITM registrul în forma electronică, precum şi dosarul personal al salariaţilor şi pentru necompletarea registrului în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri este cuprins între 2.000 şi 5.000 lei;

„Pentru neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registru anterior începerii activităţii, amenda va fi de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de muncaneînregistrat, fără ca valoarea cumulată a amenzii, determinată de numărul efectiv de astfel de contracte, să depăşească cuantumul de 20.000 lei”, a specificat Loredana Şuta. Amenda pentru pentru completarea registrului cu date eronate va fi cuprinsă între 3.500 lei şi 5.000 lei.

„Dacă înainte se putea plăti jumătate din cuantumul amenzilor în termen de 48 de ore, acum această prevedere a dispărut”, explică Loredana Şuta.

Dan Birta

Record de şomeri în Bihor1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor