Vor regenera aproape 400 hectare de pădure

De Simona Drimbău
1Comentariu
Vor regenera aproape 400 hectare de pădure
Sute de puieţi forestieri au fost plantaţi până acum de pădurarii bihoreni alături de voluntari, în cadrul acţiunii „Luna plantării arborilor”.

În cadrul „Lunii plantării arborilor”, eveniment derulat anual de către Direcţia Silvică Bihor în perioada 15 martie – 20 martie, au loc numeroase acţiuni dedicate naturii în general şi pădurii în special.

Astfel, în data de 28 martie 2018, în raza O.S. Tinca, UP II parcela 391A, cantonul Râpa – pădurea Asociației Urbariale Tulca, în suprafață de 1,20 ha, 17 elevi din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, însoțiți de prof. Viorica Madear, au participat sub îndrumarea personalului O.S. Tinca la o acțiune de plantare de fond forestier. S-au plantat peste 200 de puieți forestieri de foioase.

Profesori şi elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, împreună cu Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, în colaborare cu Direcţia Silvică Bihor, au participat în data de 29 martie la o acțiune de plantat în șantierul de împădurire situat în raza O.S. Oradea, UP VI Hidișel u.a. 75L, în suprafață totală de 2,6 ha.

Au participat 17 copii (clasele V – VIII) de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, însoțiți de prof. Bochiș Liviu și Filip Carmen, de la Palatul Copiilor, și prof. Szucs Tunde, de la Liceul Sportiv, fiind urmați de 27 de elevi din clasa a VI-a D de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, însoțiți de d-na prof. Faur Patricia și d-na prof. Biriș Mihaela. S-au plantat peste 700 de puieți de gorun.

Tot în data de 29 martie, dar în raza O.S. Aleșd, UP II parcela 201E, a avut loc o lecție de educație ecologică cu participarea unui grup de 15 elevi din clasa pregătitoare de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. Lecția a constat într-o discuție interactivă pe tema „De ce să iubim pădurea”, o acțiune de plantare a câteva sute de puieți forestieri de duglas și s-a încheiat prin recompensarea micilor ecologiști cu suc, banane, biscuiți și bomboane.

Puieţi oferiţi gratuit

„Am demarat deja procedura pentru a asigura sponsorizări cu puieți forestieri, primăriilor partenere – cele care au pădurile în administrarea DS Bihor din județ. Până în prezent, avem solicitări pentru sponsorizare din partea acestora pentru cantitatea de 12.730 bucăți puieți din specia stejar roșu. Puieții oferiți prin sponsorizare sunt pentru amenajare spații verzi, aliniamente etc., și nu vor putea fi folosiți în vederea reîmpăduririi terenurilor forestiere de pe care s-a recoltat anterior masă lemnoasă”, a precizat Mircea Faur, reprezentantul DS Bihor.

De asemenea, în baza unor protocoale de colaborare, s-au oferit gratuit peste 100 de puieți pentru plantat Liceului Ortodox „Ep. R. Ciorogariu”, Palatului Copiilor și Elevilor, Grădiniței cu Program Prelungit nr. 53 și Grădiniței cu Program Prelungit nr. 45, toate din Oradea.

Pentru perioada următoare, pădurarii bihoreni au programate și alte acțiuni de plantare în fond forestier atât în raza O.S. Oradea, în împrejurimile orașului, zona Hidișel, cât și la celelalte ocoale din structura Direcției Silvice. Astfel, azi este programată o acțiune similară cu cele prezentate mai sus cu un grup de cercetași în pădurea de la Hidișel, iar în 14 aprilie vor merge la plantat, într-unul din șantierele de împădurire din raza O.S. Beiuș, reprezentanţii unui ONG.

„Acestea sunt acțiunile care sunt anunțate deja, dar doritorii – școli, grupuri de persoane etc. – se pot adresa Direcției Silvice Bihor și, în măsura în care dispunem de suprafețe apte pentru împădurire și timpul ne mai permite, vor fi organizate și alte asemenea evenimente. Vremea este totuși destul de avansată, fapt ce face tot mai dificil de a organiza după aceste date alte asemenea acțiuni în zonele de câmpie”, a punctat Mircea Faur.

Conform directorului Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, DS Bihor va regenera în acest an o suprafaţă de 397,32 hectare. Din acestea, 274,79 ha vor fi regenerări naturale, iar 122,53 ha împăduriri. Pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafaţă de 30,87 ha. Pentru realizarea acestui program se vor utiliza circa 650 mii bucăţi puieţi forestieri, din 15 specii diferite.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor