Vor să audă mai bine

Vor să audă mai bine
DEVA – Lunar, la un singur cabinet ORL din judeţ se prezintă circa 40 de persoane pentru care, în urma controlului, medicii constată că este necesar aparatul auditiv. Jumătate dintre ei sunt persoane de vârsta a treia, dar un număr semnificativ îl reprezintă copiii.

Din 2000 o parte din costul protezelor auditive sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate. Acestea sunt tot mai performante şi, implicit, costă tot mai mult. „Cei care au probleme cu auzul preferă să ia totuşi aparate mai bune, chiar dacă ele sunt mai scumpe”, spune dr. Elena Teban, medic specialist ORL.
Doar medicul specialist, în urma testelor făcute, poate constata dacă un om care nu aude bine are nevoie de aparat auditiv, şi care dintre tipurile existente îl poate ajuta mai mult. „Aparatele analogice ridică toate sunetele, şi mulţi oameni au renunţat să le poarte, pentru că îi deranjau.”, spune dr. Teban. Aparatele digitale, programate pe calculator să nuanţeze automat sunetele, sunt mult mai căutate, dar şi mult mai scumpe.

Un aparat auditiv costă între 1.000 şi 6.600 lei. CAS decontează o parte din această sumă.Numai în acest an aici s-au depus peste 620 de dosare prin care oamenii solicitau decontarea parţială a aparatelor auditive de care au nevoie. Un pacient poate beneficia de acest drept o dată la cinci ani.
Dana Ioan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !