Vor sa combata furturile din culturile agricole

Vor sa combata furturile din culturile agricole
Fermieri din trei comune s-au reunit miercuri seara la Cefa pentru a discuta despre combaterea furturilor din culturile agricole. 25 de fermieri din comunele Sînnicolau Român, Gepiu şi Cefa s-au întâlnit miercuri seara la Centrul de asistenţă în afaceri din Cefa pentru a găsi soluţii pentru combaterea furturilor din culturile agricole.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa domnului deputat Sorin Ioan Roman, fiind invitaţi toţi fermierii ce au în exploatare suprafeţe de teren medii şi mari (de la 10 la 1500 de hectare de teren agricol). Deşi toţi cei ce au primit invitaţii şi-au declarat interesul pentru principalul subiect al discuţiei, un sfert dintre ei nu au participat la eveniment.

Pe lângă fermieri, la eveniment au participat primarii comunelor Cefa – Bărnău Dumitru; Sânnicolau Român – Maghiar Alexandru şi Gepiu – Bejan Aurel, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor ce au ca îndatoriri combaterea ilegalităţilor. Din partea IPJ Bihor a fost prezent domnul comisar şef Bucur Adrian şi domnul comisar şef Sălăjan Alexandru, iar din parte poliţiei zonale au fost prezenţi domnii: comisar Onuţan Ionel – adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Salonta; comisar şef Ivan Gheorghe – şeful secţiei nr 9 Poliţie Rurală Bihor şi agentul şef principal Groza Nicuşor – sectorist in comuna Cefa; în vreme ce Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor a fost reprezentat de domnul colonel Huluban Ioan.

Numai cu certificat

În cadrul întâlnirii fiecare fermier şi-a prezentat poziţia faţă de furturile din culturile agricole, încercând indentificarea unor modalităţi prin care să se combată aceste acttivităţi. Astfel, cei prezenţi au hotărât să nu mai permită accesul „pe urmă” (după recoltarea porumbului există o anumită pierdere ce era adunată de oameni ce veneau în urma utilajului), deoarece mare parte dintre cei ce vând porumb furat susţin că îl au pentru că au strâns ce a rămas după recoltare. În acelaşi timp fermierii au cerut poliţiei să nu mai permită accesul în piaţa din Cefa a celor ce nu au certificat de producător şi nu pot justifica provenienţa cerealelor scoase la vânzare.

O altă modalitate pentru combaterea furturilor analizată de fermieri a fost posibilitatea angajării unor firme de pază pentru paza culturilor, această soluţie fiind însă una ce va putea fi pusă în practică în următorul an agricol, momentul de vârf al furturilor din culturi fiind mult prea aproape pentru a se putea merge pe această linie.

Şeful IPJ Bihor, domnul Adrian Bucur a oferit soluţii aplicate cu succes în alte zone ale judeţului: „La Biharia colaborăm foarte bine cu voluntarii care s-au oferit să ne sprijine în combaterea aceleiaşi probleme. De asemenea avem în mai multe zone ale judeţului administraţii publice locale care au elaborat hotărâri de consiliu local prin care celor prinşi la furat li se reţine pe o perioadă determinată atelajul. Sunt hotărâri ce respectă legislaţia în vigoare şi nu lezează nici un alt drept al proprietarilor atelajelor, ar fi bine ca şi administraţiile celor trei comune reprezentate aici să preia modelul respectiv, pentru că este o modalitate ce ne ajută în reducerea furturilor”. Şeful IPJ Bihor a dat asigurări că până la 1 decembrie combaterea furturilor din culturile agricole este o acţiune ce va avea caracter permanent.

La finalul întâlnirii, domnul deputat Sorin Ioan Roman a concluzionat: „Apreciez că a fost o întâlnire fructuoasă, şi vreau să mulţumesc celor prezenţi, atât fermierilor cât şi reprezentanţilor administraţiilor publice locale şi a insitituţiilor statului. Sunt convins că doar împreună, colaborând vom putea reduce furturile din culturile agricole. Probabil că vom încerca să permanentizăm acest gen de întâlniri şi periodic fermierii să aibă ocazia să-şi expună problemele cu care se confruntă.”

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !