Vor să crească încrederea bihorenilor în MAI

De Otilia Șandor
2Comentarii
Vor să crească încrederea bihorenilor în MAI
Ofiţerii bihoreni ai Direcţiei Generale Anticorupţie au tras linie la activitatea lor din 2015.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie şi-au contabilizat munca depusă anul trecut şi spun că au acţionat anul trecut pe două căi principale: prevenirea corupţiei prin diverse acţiuni în comunitate respectiv demascarea corupţilor şi cercetarea lor.

Preventiv

Ca să prevină actele de coruptie, in 2015, angajatii de la Serviciul Județean Anticorupție Bihor au initiat si organizat nu mai putin de 110 activități de instruire/informare anticorupție (cu 17% mai multe actiuni față de anul anterior) la care au participat 2.609 persoane (cu 5% mai multe față de anul anterior) dintre care 1.690 cu funcții de execuție, 177 cu funcții de conducere și 742 alte categorii de participanți. Actiunile ofiterilor DGA au vizat în principal structurile de poliție de frontieră, poliție rutieră, cazier judiciar precum și cele din cadrul Serviciului Prevenire aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor, respectiv Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.

Plateste zero pentru ce ti se cuvine

Tot in scopul prevenirii actelor de coruptie, impreuna cu colaboratorii lor de la Asociatia Pro democratia, ofiterii SJA Bihor au organizat, in cadrul proiectului intitulat sugestiv Plateste zero ce ti se cuvine, mai multe actiuni prin care au informat oamenii despre riscurile inerente asociate fenomenului de coruptie. O astfel de campanie cu impact, organizata in randul oamenilor obisnuiti, a fost cea din 9 iulie 2015, cand, în centrul Oradiei a fost amplasat un ,,Labirint Anticorupție” la care au participat peste 200 de persoane.

La „TelVerde anticorupție 0800.806.806” au fost înregistrate și soluționate anul trecut 19 petiții și sase apeluri telefonice, 23 de persoane fiind primite in audienta.

În operativ

Anul trecut, ofiterii SJA Bihor au incercat ca in domeniul muncii de cercetare penala sa isi imbunatateasca colaborarea cu unitățile de parchet, dar si sa isi dezvolte nivelul de profesionalism.

In cifre, aceste colaborari se traduc in 55 de dosare penale (cu 37% mai multe față de anul 2014) cercetate si înaintate la parchete. Din acest total, 29 au fost inițiate din sesizare proprie, iar 26 au fost primite de la parchete. In plus, spune comisarul şef Gabriel Cheregi – şeful SJA Bihor, „ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către lucrătorii de poliţie judiciară ai S.J.A. Bihor pe baza celor 68 de ordonanțe de delegare (cu 36% mai multe ca in 2014) procurorii de caz au emis rechizitorii în 14 dosare (cu 7% mai multe față de anul 2014) și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în 4 dosare (cu 33% mai multe fata de anul precedent)”.

Perchezitii

În 2015 a crescut numarul de perchezitii domiciliare operate de lucrătorii de poliţie judiciară de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor. Ei au efectuat, în temeiul ordonanţelor de delegare emise de procurori 40 percheziţii domiciliare, adica cu 185% mai multe față de anul 2014, 3 percheziţii ale autoturismelor şi au pus în executare 16 mandate de aducere.

In 2015 au fost si mai multe persoane cercetate fata de 2014. Astfel, anul trecut, 121 de oameni au fost cercetati (cu 57% mai multi fata de 2014), au fost învinuite 65 de persoane (cu 41% mai multe fata de anul precedent) şi a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 67 inculpaţi (cu 59% mai multi fata de 2014). Dintre cele 121 de persoane cercetate, 52 sunt personal M.A.I., din care doua erau in funcţii de conducere şi 50 in funcţii de execuţie.

Dosarele cercetate de SJA Bihor s-au soldat cu reţinerea a 19 persoane, faţă de 16 inculpaţi instanţele de judecată hotărând cercetarea acestora în stare de arest preventiv, 5 dintre ei fiind angajați ai structurilor județene MAI. Cazurile rasunatoare rezolvate anul trecut de SJA Bihor, date ca exemplu la bilantul activitatii pe anul trecut sunt cei 5 agenți de poliție de la formațiunea de ordine publică a Politiei Salonta, cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție, cei doi subofițeri de la Jandarmeria Bihor, adjunctul inspectorului șef al I.P.J. Satu-Mare și pe un ofițer din Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, fostul director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor si S.F. – care a fost prins în flagrant la data de 9 decembrie 2015, când a primit suma de 12.000 euro din cea de 30.000 euro pretinsă, pentru a-și exercita influența asupra a trei magistrați.

Ca finalitate judiciară a cazurilor instrumentate cu participarea lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, în anul 2015, instanţele competente au pronunţat 19 hotărâri din care 7 definitive, prin acestea din urmă fiind condamnați 13 inculpați.

Cetăţenii sunt rugati in continuare sa sprijine munca impotriva coruptiei si sa sesizeze orice act de acest gen la TELVERDE 0800.806.806 care se apeleaza gratuit, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro. Cei care vor sa intre in audienta la seful SJA Bihor, sunt asteptati la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15,00 sau la ofiţerul de Relaţii cu Publicul – bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00.

Taguri: , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor