Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat acest Plan naţional de control pentru depistarea alimentelor de origine animală contaminate cu această bacterie ca urmare a valului de îmbolnăviri datorate infectării cu bacteria E-coli verotoxigena şi în contextul apariţiei de noi cazuri de sindrom hemolitic uremic.
Vor fi vizaţi în principal producătorii din sectoarele carmangerie şi lactate, unităţile de abatorizare, dar şi supermarketurile, magazinele alimentare, măcelariile, restaurantele, fermele, târgurile şi pieţele agroalimentare şi dozatoarele de lapte.
Inspectorii care vor efectua aceste controale vor preleva probe din produsele din carne şi lapte verificate, probe ce vor fi fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, iar planul naţional de control demarat este susţinut şi de crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţară.
Rezultatele analizelor celor peste 1.000 de probe ce vor fi prelevate urmează a fi facute publice săptămânal de către ANSVSA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!