„Vor să fie mame după 35 de ani”

2Comentarii
„Vor să fie mame după 35 de ani”
ORADEA – Dr. Munteanu nu crede că avem de-a face cu creşterea sterilităţii, ci cu schimbarea mentalităţilor.

Jurnal bihorean: În anul 1995 aţi realizat prima fertilizare in vitro din România. Unde aţi ajuns după mai bine de 12 ani?
Acad. prof. dr. Ioan Munteanu: Da, într-adevăr, în anul 1995 am realizat pentru prima dată în România fertilizarea in vitro. De atunci am parcurs toate etapele: embriotransfer, sarcini multiple, embriotransfer la mamă-surogat, fertilizare in vitro la o mamă de 52 de ani şi multe altele. Am investigat, tratat şi studiat peste 10.000 de cupluri cu probleme de sterilitate. În cadrul Centrului de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopică, Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer din Timişoara am reuşit, din 1995 până în prezent, peste 500 de fertilizări. Peste 300 de copii s-au născut prin metodele reproducerii umane asistate. Fertilizarea in vitro este o tehnică de viitor absolut necesară în cazul cuplurilor sterile.

J.b.: Putem vorbi la ora actuală despre sterilitate ca despre o problemă majoră cu care se confruntă cuplurile?
Dr. Munteanu: Nu este vorba de creşterea sterilităţii, ci de schimbarea unor mentalităţi. În prezent, multe femei pun pe primul plan realizarea profesională şi apoi pe cea familială. Astfel, multe dintre ele se hotărăsc să devină mame pe la 35-36 de ani. Ori perioada ideală pentru a deveni mamă este între 20 şi 27 de ani, după 30 de ani fertilitatea scade fiziologic şi femeile rămân mai greu însărcinate. În ultima perioadă am din ce în ce mai multe paciente de acest gen.

J.b.: A crescut numărul sarcinilor multiple. Care ar fi explicaţia?
Dr. Munteanu: În reproducerea umană asistată se folosesc tehnici de stimulare ovariană, fiecare doreşte să aibă cât mai mulţi embrioni, ceea ce duce la o sarcină multiplă. Acest fapt noi îl considerăm însă un eşec al reproducerii, deoarece se ajunge la reducţie embrionară, adică se mai elimină din embrioni.

J.b.: Mai există prejudecăţi legate de mamele-surogat?
Dr. Munteanu: Există numeroase femei care doresc să devină mame-surogat. A crescut totodată şi numărul donatorilor de spermă. Cât priveşte pacientele, avem şi multe cazuri din străinătate, mai ales din Germania, SUA sau Australia. Multe românce plecate dincolo vin la noi să se trateze, ceea ce este un lucru deosebit de important pentru clinica noastră.

J.b.: Pe ce loc se află obstetrica-ginecologia românească?
Dr. Munteanu: Ca şi performanţe clinice, suntem în topul primelor state. Ca şi dotare şi tehnică ne situăm undeva la mijloc. Iar în ceea ce priveşte investiţiile făcute de autorităţi, undeva la coadă. Tocmai de aceea ni s-a promis ca pe viitor să beneficiem de o finanţare de la Banca Mondială, în jur de 170 milioane de euro, pentru dotarea maternităţilor din România. Şi Maternitatea din Oradea va beneficia astfel de aparatură de cel mai înalt nivel.

J.b.: De ce realizare vă simţiţi cel mai mândru?
Dr. Munteanu: Când o femeie reuşeşte după tratament să rămână însărcinată şi apoi naşte spontan sau prin cezariană. Consider că de fiecare dată este cea mai mare realizare.

J.b.: Aţi venit la Oradea invitat de dr. Petru Chitulea, în cadrul Congresului organizat de domnia sa. Cum îl caracterizaţi pe dr. Chitulea?
Dr. Munteanu: Este unul dintre elevii mei cei mai buni. Sau poate chiar cel mai bun. Îl apreciez pentru că, pe lângă activitatea practică, se informează continuu, circulă foarte mult şi are un atu: este poliglot. Însăşi organizarea acestui congres româno-german de obstetrică-ginecologie la Oradea este o reuşită.

Viorica Borz2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor