Vor să împiedice constructiile ilegale

Consiliul Judetean si Oficiul de Cadastru vor sa împiedice constructiile ilegale. Cumparatorii de terenuri sunt sfatuiti sa treaca pe la primarii pentru a studia planurile de urbanism înainte de a da banii.

Arhitectul-sef al Consiliului Judetean (CJ), Adrian Popescu Sturz, explica: „Multi bihoreni cumpara acum promisiuni. Firmele de intermedieri iau terenuri în extravilan, le parceleaza si le promit oamenilor ca le trec în intravilan. Clientii sunt pacaliti de faptul ca li se arata un aviz de parcelare. Dar acesta nu este echivalent cu trecerea în intravilan”.

Pentru a se evita astfel de situatii, institutia arhitectului-sef al CJ Bihor va semna un protocol cu Oficiul de Cadastru, astfel ca eliberarea de avize pentru parcelari sa se faca doar dupa aprobarea planului de urbanism de detaliu sau de zona. Adrian Popescu Sturz mai spune ca parcelarile haotice au fost posibile deoarece „notarii, mâna în mâna cu intermediarii de terenuri, au scos din lege articolul care îi obliga pe oameni sa aiba certificat de urbanism”.

Cele mai multe smecherii se petrec în zona Beverly Hills, lânga Sanmartin.

Veronica Bursasiu