Vor să impoziteze şi aerul

2Comentarii
Vor să impoziteze şi aerul
ORADEA – Începând cu acest an florile pe care le dăruim vor fi mai scumpe. La fel şi cadourile pe care le aduce Moşul. Statul se pregăteşte să impoziteze şi aerul pe care-l respirăm. Venituri pentru care se platesc impozite

Ministerul Muncii a definitivat, prin Ordinul 92/2008, venitul brut realizat lunar, în bani şi în natură, care constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale. În venitul brut realizat lunar au fost incluse salariile, sporurile şi alte adaosuri la salarii, dar şi utilizarea autovehiculelor angajatorului sau abonamentele şi costurile converbirilor telefonice în scop personal. Potrivit OMM 92/2008, „prin sintagma venit brut realizat lunar se înţelege totalitatea veniturilor în bani sau în natură, realizate dintr-o activitate independentă, indiferent de fondurile din care se achită, realizate de asiguraţi”.

Venituri

Sunt considerate venituri salariile sau indemnizaţii de bază corespunzătoare timpului efectiv lucrat în program normal şi suplimentar, inclusiv indemnizaţiile de conducere, salariile de merit, indexări, compensări şi alte drepturi. Sporurile, indemnizaţiile şi sumele acordate sub formă de procent sau sumă fixă, indiferent dacă au caracter permanent sau nu, plătite pentru: condiţii deosebite de muncă, activitatea desfăşurată în mediul rural, munca pe timp de noapte intră, de asmenea în salariul brut pentru care se va plăti CAS. Sumele plătite pentru timpul nelucrat (concedii, zile de sărbători legale, etc), premiile anuale şi alte premii sunt purtătoare de CAS.

Plata în natură a unei părţi din salariu sub forma unor facilităţi acordate conform Codului muncii, contravaloarea chiriei sau a cazării suportate de angajator, a hranei, îmbrăcămintei sau altor bunuri ori servicii oferite gratuit de către firmă vor fi impozitate cu cota de CAS respectivă. Abonamentele şi costul convorbirilor telefonice în scop personal, precum şi costul permiselor de călătorie pe orice mijloace de transport folosite în scop personal, intră, de asemenea la categoria veniturilor impozitate.

Contra

Angajaţii şi angajatorii sunt, la unison, împotriva acestor măsuri de lărgire a bazei de impozitare. „Numai nişte bolnavi cărora li s-au spălat creierele pot să impoziteze cadoul de 8 martie şi cadoul pentru copii (de Crăciun, de Paşte, de 1 iunie). Unde mai este dreptul angajatorului care doreşte în acest fel să-şi fidelizeze angaţatii, măcar cu aceste nimicuri”, se întreabă Pavel Constantin, directorul unei firme de consultanţă.

„Liberalii ăştia vor să bage la impozit orice mic avantaj de care ar putea beneficia un salariat, în schimb nu fac nici un fel de deduceri privind cheltuielile pe care le presupune activitatea de investiţie pe piaţa de capital”, este de părere un investitor.

„Nu-i dreaptă această decizie. Guvernul îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două. Nivelul de trai o ia pe tobogan”, crede Mircea A.

„Ăştia pun taxe ziua după ce au visat noaptea… Să ne mai mirăm că pleaca tineretul în toate părtile, unde văd cu ochii? Treziti-vă domnilor sau o să conduceţi o ţara de pensionari care au să ceară pensii pe care nu o să mai aibă cine să le susţină financiar! Greva contribuabililor este soluţia”, afirmă Elena Rosel.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor