Vor sa pastreze cladirea Colegiului Eminescu

3Comentarii
Vor sa pastreze cladirea Colegiului Eminescu
Cladirea Colegiului National „Mihai Eminescu” trebuie sa ramâna în proprietatea statului, pentru ca nu exista argumente juridice credibile pentru retrocedarea sa catre ordinul calugaresc Premonstratens, sustin reprezentantii Primariei.

Acestia au trimis Comisiei nationale de retrocedare un memoriu din care reies argumentele care ar putea justifica pastrarea cladirii în patrimoniul statului. „Ordinul Premonstratens nu este îndreptatit sa solicite retrocedarea în natura a imobilului.

În 1928 si-a pierdut personalitatea juridica în România, în 1937 statul român s-a intabulat pe imobil la Judecatoria Oradea, în baza Tratatului de la Trianon. În 1946 Ordinul Premonstratens îsi reconstituie dreptul de proprietate în baza Tratatului de la Viena, dar acesta este anulat ulterior, când imobilul a redevenit în proprietatea statului. Mai mult, edificiul a fost realizat din banii fondului de învatamânt din vremea respectiva, numele ordinului neaparând nicaieri în documente”, spune Marcel Bolos, directorul Directiei Patrimoniu din Primarie.

Situatie unica

În conditiile în care Oradea este pe cale sa piarda si alte imobile în contul legilor de întregire a proprietatii, capii Primariei spun ca imobilul Colegiului Eminescu este singurul pentru a carui neretrocedare se agita.

Liceul CFR, fostul Liceu Sanitar, actual „Vasile Voiculescu”, si Colegiul „Partenie Cosma” sunt solicitate de fostii proprietari, dar municipalitatea nu intentioneaza sa se zbata foarte tare pentru a le pastra în proprietatea Primariei. „Si asa, ce am facut pentru Liceul „Mihai Eminescu” ne depaseste atributiunile. Noi trebuie sa precizam doar care este situatia juridica a unui imobil în momentul prezent, nu si istoria sa”, spune Bolos.

Cristina Ghilea3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor