Vor să prevină inundaţiile

1Comentariu
Vor să prevină inundaţiile
BIHOR – Noi finantari pentru lucrarile de aparare împotriva inundatiilor au fost anuntate la sfârsitul saptamânii trecute, în cadrul unei conferinte de presa organizate de Directia Ape Crisuri.

Prezenta la Oradea a fost si Lucia Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), sosita pentru a inventaria activitatea din anul precedent. Împreuna cu reprezentantii presei locale, oficialii de la Directia Ape Crusuri, împreuna cu Lucia Varga, au vizitat câteva din locurile unde se desfasoara lucrari finantate de MMGA, pentru a observa felul în care evolueaza acestea, dar si pentru a identifica noi probleme care necesita rezolvare pe viitor.

 

Sume mari

Anul 2006 a adus o investitie de 96.000 RON pentru lucrarile din bazinul hidrogafric Crisuri. „Bugetul total pe 2007 este de 658.802 RON. Noi vom finanta în continuare lucrarile im portante deja începute. Cea de la Suplacu de Barcau, de exemplu, prevazuta pentru finalizare în 2010, se afla si pe lista de finantare de la Banca de Dezvoltare Europeana. Vrem sa vedem care sunt prioritatile în judet în ceea ce priveste apararea împotriva inundatiilor si alimentarea cu apa, sa vedem calitatea lucrarilor si sa ne asiguram daca banii au fost cheltuiti corespunzator”, a declarat Lucia Varga. De asemenea, Directia Ape Crisuri a identificat o serie de noi lucrari care necesita investitii, în special pe afluenti, proiecte care sunt în faza de aprobare sau trecute deja de aprobare. „Ne concentram atentia pe râurile mici, pentru ca acestea sunt cele ce cauzeaza viituri rapide. Vreau sa ma conving ca în aceste locuri sunt probleme si ca acestea trebuie neaparat rezolvate”, a adaugat reprezentanta MMGA.

 

Lucrari în judet

Cei de la Directia Ape Crisuri, împreuna cu reprezentantii ministerului si al constructorului s-au deplasat întâi la Suplacu de Barcau, apoi în comuna Auseu, la podul Cacuci, consolidarea caruia a fost finantat anul trecut. Traseul lucrarilor propuse a inclus locatiile: Valea Borumblaca, Valea Bistra si Valea Gepis, toate necesitând amenajare. „Ar trebui sa se faca ceva aici, ca anul trecut a fost foarte urât. A venit viitura si a patruns pâna în curte, a afectat multe gospodarii de aici”, spune un localnic din Borumblaca, a carui casa e situata aproape de apa. Inspectia s-a finalizat cu o vizita la Alesd, unde au fost prezentate lucrarile pe Crisul Repede, în amonte de priza de apa. „Noi ne pregatim si în acest an pentru posibile inundatii, dar si pentru seceta. Lucrarile sunt astfel facute încât sa aiba si rol de aparare împotriva inundatiilor, dar si de alimentare cu apa”, a precizat Lucia Varga.Marea nemultumire a reprezentantei ministerului a fost mizeria de pe malurile râurilor, încât a cerut luarea unor masuri serioase de catre Directia Ape Crisuri si de catre primariile localitatilor respective.

Monica Mateiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor