Vor să racordeze tot judeţul

4Comentarii
BIHOR – Conducerea Zonei Metropolitane Oradea vrea să extindă reţeaua de apă şi canalizare nu numai în comunele din jurul municipiului, dar şi în restul judeţului Bihor, prin operatorul orădean Compania de Apă, până în 2015.

Pentru aceasta a depus un proiect de finanţare cu bani europeni prin Ministerul Mediului, a cărui valoare, pentru prima etapă depăşeşte 83 de milioane de euro. Proiectul se află acum în faza de finalizare a aplicaţiei de finanţare, care va fi gata probabil în decurs de o săptămână, apreciază directorul ZMO, Adrian Foghiş. Pentru concretizarea proiectului, ar trebui ca toate comunele să concesioneze serviciile de apă – canalizare unui operator unic licenţiat regional. În prima etapă de implementare a proiectului sunt cuprinse: Oradea (străzile neracordate până acum), Beiuş, Biharia, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea, Fughiu, Sântandrei, Palota şi Tinca.

O parte dintre comunele judeţului au reuşit cu bani europeni să racordeze satele la o reţea de apă, însă nu şi la cele de canalizare, situaţie în care se găsesc Biharia, Nojorid, Giriş şi Sântandrei sau în anumite situaţii, nu s-a reuşit şi racordarea periferiilor. Adrian Foghiş spune că cel mai bine la acest capitol stă comuna Borş, care a reuşit cu bani guvernamentali şi europeni să realizeze acest lucru.

Doar trei ani

Primul pas pe care primăriile ar trebui să îl facă este să devină membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Aparegio”, constituită nu demult, care va avea misiunea să gestioneze aceste servicii. Pe baza unui contract de delegare, primăriile ar trebui apoi să concesioneze serviciile către un operator unic regional. Pentru a dobândi această calitate, un operator trebuie ofere servicii apă – canalizare la cel puţin două primării.

Reprezentanţii Companiei Apă Canal spun că partea tehnică nu ar reprezenta nici o problemă şi ar reuşi din punct de vedere tehnic să execute toate racordurile în circa trei ani, dacă toate primăriile dau curs la timp procedurilor care le au de urmat.

Mălina Pop4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor