Vor să resusciteze creșterea bivolilor

De Simona Drimbău
Vor să resusciteze creșterea bivolilor
Beneficiarii trebuie să deţină suprafaţa de teren necesară investiţiilor.

Perioada de glorie a creșterii bivolilor în sat a apus cu toate că animalele, puternice și rezistente, munceau în jug fără mofturi, pe câmp, trăgeau carele cu fân după ele și mai dădeau și un lapte excelent. Sporadic, câte un fermier se mai încumetă să crească bivolițe, după ce orășenii au descoperit cât de benefic este laptele acestora.

În sprijinul fermierilor care doresc că crească aceste animale vin acum și autoritățile. Legea privind aprobarea „Programului de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor” instituie o schemă de ajutor de stat, în valoare de 30 de milioane de euro și a fost întoarsă în Parlament de către președintele Iohannis.

Legea menționată reglementează aspecte privind beneficiarii, criteriile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, intensitatea ajutorului de stat și valoarea ajutorului, precum și aspecte privind modalitatea de accesare a programului, durata de aplicare și bugetul schemei de ajutor de stat și modalitatea de efectuare a controalelor la fața locului.

„Unele dintre dispozițiile actului normativ transmis la promulgare sunt însă neclare și lipsite de predictibilitate, putând afecta obligațiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene, astfel încât considerăm că se impune reexaminarea acestei legi de către Parlament”, se arată în motivare.

Ajutor

Ajutorul de stat se acordă pentru investiţii în locuri noi de cazare pentru reproducţie beneficiarilor crescători de bubaline, care desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie. Eligibile la acest sprijin sunt persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate – PFA şi/sau întreprinderi familiale – IF şi/sau întreprinderi individuale – II, care deţin exploataţii cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, până la data intrării în vigoare a prezentei legi; persoane juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în care se desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie, asociate în cooperative agricole de exploatare şi gestionare a efectivelor de animale, în vederea înfiinţării de ferme de reproducţie, respectiv spaţii de cazare şi dotări; unităţi de cercetare-dezvoltare-inovare, universităţi şi licee de profil agricol.

Ajutorul de stat se acordă pentru realizarea a maximum 200 locuri noi de cazare pentru reproducţie pentru un beneficiar, în baza Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !