Vor sa salveze orice om din lume

Reactualizat la:
Dr. Carmen Pantis
Dr. Carmen Pantis
Medicii orădeni cer să poată salva orice om din lume a carui viata depinde de transplantul de organe.

Premieră naţională s-ar putea numi iniţiativa doctorilor de la Spitalul Judetean Oradea.

Dr. Carmen PantisMedicii de aici doresc schimbarea legislaţiei în materie de prelevare/transplant de organe în aşa fel încât, de la spitalele din România unde se pot efectua operaţii de prelevare de organe, să se poată trimite în orice colţ al lumii organele, pentru salvarea oricărui om ce are şanse la viaţă prin transplant. Cu respectarea rigorilor (a orelor cât poate fi menţinut un organ în recipiente speciale), medicii orădeni au cerut sprijin Agenţiei Naţionale de Transplant din România pentru salvarea oamenilor, indiferent de ţara unde aceştia locuiesc.

Strădanii pentru oameni

Creierul acestei iniţiative extrem de umane este nimeni altul decât dr. Carmen Pantis. Anestezistul îşi dăruieşte viaţa până la sacrificiu salvării de vieţi omeneşti, la Spitalul Judetean Oradea. Însă munca ei, a celorlalţi colegi de la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judetean şi a altor colegi de la spitalele din ţară, este uneori oprită de… legislaţie.

Aşa se face că, dr. Pantis sau alţi medici din ţară, reuşesc să convingă aparţinătorii să accepte donarea de organe de la rudele lor în moarte cerebrală şi reuşesc să menţină în parametri normali trupurile oamenilor în moarte cerebrală. Dar aici intervin sincopele din sistemul sanitar românesc: ba nu sunt bani pentru recipientele speciale necesare transportului de organe, ba sunt puţini medici experţi şi nu fac faţă solicitărilor, ba pentru că nu se pot trimite în alte ţări şi nici nu se pot primi organe din alte ţări. Şi în tot acest timp, listele de aşteptare pentru un organ salvator se lungesc atât în România cât şi în alte ţări ale Europei şi sute de oameni mor zilnic fiindcă nu mai pot trăi aşteptând în zadar organ salvator.

Rămâne de văzut dacă strigătul medicilor de la Oradea pentru salvarea de vieţi omeneşti va avea sorţi de izbândă sau nu.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !