Vor sta cu ochii pe şantiere

ORADEA – Intrarea elevilor în vacanţă înseamnă şi demararea şantierelor la clădirile unităţilor de învăţâmânt şcolar şi preşcolar, premiera din acest an constând din aceea că beneficiarii direcţi, şcolile, trebuie să-şi numească un fel de diriginte de şantier care să supervizeze calitatea lucrărilor.

„Dacă li se pare că pauza luată de muncitori este prea lungă sau că lucrarea nu are calitatea care ar trebui, pot interveni pe loc, în cazul în care funcţionarul Primăriei nu este acolo în acel moment”, explică viceprimăriţa Biro Rozalia rostul acestor secunzi ai diriginţilor de şantier.

De altfel, un trimis al unităţii de învăţământ va face parte şi din comisiile de recepţie a lucrării, în sensul asumării rezultatelor şi de către şcoală. „I-am lua şi în comisia de licitaţie pentru execuţia lucrărilor dar legea interzice acest lucru”, a declarat Marcel Boloş, directorul Direcţiei Patrimoniu, cea care gestionează unităţile de învăţământ.

Curente şi capitale

Programul de reparaţii la şcoli şi grădiniţe include 77 de unităţi pentru reparaţii curente şi igienizări şi 57 pentru reparaţii capitale şi investiţii. Astfel, pentru reparaţii curente şi igienizări au fost propuse 44 de grădiniţe şi 33 de şcoli, în contul a peste 400.000 lei noi.

Reparaţiile capitale şi investiţiile, unele lucrări mai ampăle, începute în anii trecuţi, se vor face la 16 grădiniţe şi 41 de unităţi şcolare, suma necesară fiind de aproape 10 milioane lei noi. Conform viceprimăriţei, Primăria a contractat, la acest sector, lucrări mai scumpe decât banii de care dispune, de la bugetul local şi de la cel de stat. „Vom suplimenta suma, probabil din bugetul local”, precizează Biro.

Şobolani

Ideea numirii unui reprezentant al şcolilor ca supervizor pentru lucrări este apreciată de beneficiarii direcţi. „Este foarte buna. Va aduce o conlucrare mai stransă cu Primăria şi cu firma care lucraază, crede Szabo Gyongy, director adjunct al Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea.

Unitatea s-a confruntat recent, cu o noapte de invazie a şobolanilor în camera administratorului, pe coridoare şi până în bibliotecă, după ce, aparent, rozătoarele au mâncat spuma poliuretanică cu care au fost izolate ţevile ce vin din subsol şi au pătruns în incintă. „Am colaborat foarte bine cu firma care a lucrat la noi şi incidentul a fost unul pasager”, ne-a lămurit adjuncta.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !